Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Poboljšajte samopouzdanje

Poboljšajte samopouzdanje

Poboljšajte samopouzdanje
  • Objavljeno: Nedjelja, 11.11.2012.
  • Broj pregleda: 3.125
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nisko samopouzdanje se često negativno odražava na niz situacija, uključujući veze, posao i zdravlje. Onako kako sami sebe doživljavate, tako će vas i većina ljudi doživljavati. Na sreću, postoje načini pomoću kojih možete popraviti svoje samopouzdanje.

Identificirajte izvor problema

Razmislite o svim situacijama tijekom kojih osjećate da vam je samopouzdanje nisko, a najčešće su:

  • poslovne prezentacije
  • kriza na poslu ili doma
  • nesuglasice s partnerom, kolegom ili prijateljem
  • promjene kao što je gubitak posla ili odlazak djeteta od doma

Postanite svjesni svojih misli i stavova

Nakon što identificirate problematične situacije, obratite pažnju na svoje stavove o njima. Razmislite o tome kakva je vaša interpretacija, kakve su vaše misli i mogu li postati pozitivne ili neutralne. Sve ovo morate učiniti racionalno i oslanjajući se na činjenice.

Suočite se s negativnim mislima

Vaše viđenje situacije nije jedino. Pitajte se jesu li vaše misli logične. Morate biti svjesni svojih misli jer one imaju značajan učinak na kvalitetu života. Neki načini razmišljanja mogu odmah sniziti samopouzdanje.

Sve ili ništa razmišljanje

Vidite stvari ili kao dobre ili kao loše. Za vas zlatna sredina ne postoji. Ako u nečemu ne uspijete onako kako ste to željeli, ne vidite niti jednu pozitivnu stranu toga i vaše samopouzdanje se znatno pogorša.

Fokusiranost na negativno

Vidite samo negativne stvari i oko njih se vrti vaš svijet. Tako ćete često nešto, što drugi ni ne primijete, sebi zamjerati toliko dugo dok se ne dogodi nešto drugo.

Preusmjeravate pozitivno u negativno

Omalovažavate sva svoja postignuća tako da za njih mislite kako su beznačajna. Primjerice, za nešto što ste odlično napravili ćete reći da je ionako bilo lagano.

Odmah donosite negativne zaključke

Čak i kada za to nemate nikakav povod, donijet ćete negativne zaključke. Na primjer, kada vam prijatelj ne odgovori na poruku, odmah ćete pomisliti da ste nešto loše napravili.

Miješate osjećaje s činjenicama

Često za negativne osjećaje mislite kako su to samo činjenice. Ako se osjećate kao promašeni slučaj, pomislit ćete da ste uistinu promašeni slučaj.

Podcjenjujete se

Ne priznajete vlastite uspjehe, često ih doživljavate kao nešto nevažno. Sve to može dovesti do ogorčenosti i depresije.

Promijenite misli i uvjerenja

Sada, kada ste prepoznali sve negativne misli i uvjerenja, primijenite sljedeće strategije koje će vam pomoći da to promijenite.

Mislite pozitivno

Budite prema sebi dobri i ohrabrujte se. Pesimizam može spustiti samopouzdanje toliko jako da nećete više moći logično razmišljati. U situacijama koje se čine zahtjevnima govorite sami sebi kako vi to možete i doživljavajte ih kao izazov, a ne prijetnju.

Opraštajte si

Svi rade greške, ali one ne smiju imati trajni učinak na vas i vašu osobnost, kao ni na samopouzdanje. To što povremeno pogriješite, ne znači da ste loša osoba.

Izbjegavajte riječi "trebam" i "moram"

Ako primijetite da si neprestano nešto naređujete, prestanite odmah. Jedino što morate i trebate je s time prestati!

Fokusirajte se na pozitivno

Sjetite se dobrih trenutaka, svojih uspjeha i osoba koje vas vole. Sve to vam pokazuje da ste osoba koja zaslužuje sebe više cijeniti.

Možda će vam se ovi koraci činiti besmislenima, ali ćete shvatiti njihovo značenje kada ih počnete primjenjivati. Na svoje misli možete utjecati pa je krajnje vrijeme da s time i započnete.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije