Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Poremećaji spavanja

Poremećaji spavanja

Poremećaji spavanja
  • Objavljeno: Subota, 13.03.2010.
  • Broj pregleda: 3.393
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Parasomnije su poremećaji spavanja. Odlikuju ih nepoželjna fizička ili verbalna ponašanja ili iskustva. Parasomnije se pojavljuju za vrijeme spavanja u specifičnim stadijima spavanja.

Parasomnije mogu biti podijeljene u slijedeće kategorije:

  • Primarne parasomnije su poremećaji stanja sna. Oni se dalje klasificiraju prema fazi sna u kojem nastaju: REM (faza sna u kojoj se oči kreću brzo i događa se sanjanje) ili NREM (faza sna bez snova).
  • Sekundarne parasomnije su poremećaji drugih organskih sustava koji se mogu manifestirati za vrijeme spavanja, na primjer, napadaji (konvulzije), teškoće s disanjem, aritmije (nenormalan ritam srca), te gastroezofagealni refluks.

Spomenut ćemo pet poremećaja: noćne more, noćni strahovi, mjesečarenje, REM bihevioralni poremećaj, te sindrom nemirnih nogu.

Noćne more

Noćne more se javljaju u fazi spavanja u kojoj sanjamo. Većina pacijenata s poremećajem su djeca. Noćne more su strašni snovi koji se javljaju tijekom REM faze spavanja te su povezani s povećanjem otkucaja srca, ubrzanjem disanja, znojenjem i uzbuđenjem. Većinu vremena, pacijent pamti strahovit san detaljno i reagira na umirenje od strane roditelja ili skrbnika.

Noćni strahovi

Noćne strahove karakterizira ekstremna panika i nagli, glasni, prestravljeni vrisak za vrijeme spavanja. Slijede fizičke aktivnosti kao što je udaranje objekta ili kretanje po sobi. Osobe s ovim poremećajem mogu se ozlijediti. Noćni strahovi se događaju tijekom faze III i IV NREM spavanja.

Mjesečarenje

Kod mjesečarenja pokazuje se kompleks automatskog ponašanja, kao što je besciljno lutanje, nošenje objekata, izlazak na otvoreno, te obavljanje drugih aktivnosti različitih složenosti i trajanja (čak i vožnje). Osobe pogođene s poremećajem obično imaju oči širom otvorene dok mjesečare. Mogu mumljati, međutim, komunikacija s osobom koja mjesečari je obično slaba ili nemoguća. Ovaj poremećaj se događa u stadiju NREM spavanja.

REM bihevioralni poremećaj

Bolesnici s REM bihevioralnim poremećajem proživljavaju snove koji su živi, jak, prepuni akcije i nasilani. Ponašanja u snu uključuju govorenje, vikanje, udaranje, sjedenje, skakanje iz kreveta, mahanje rukama ili nogama.

Sindrom nemirnih nogu

Sindrom nemirnih nogu i periodični poremećaj pokreta udova česti su poremećaji koji često mogu koegzistirati.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije