Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

SEANSA: Robujete li svojim užicima?

SEANSA: Robujete li svojim užicima?

SEANSA: Robujete li svojim užicima?
  • Objavljeno: Petak, 25.04.2014.
  • Broj pregleda: 119
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Robujete li svojim užicima i prepuštate im se iako "znate" da to nije dobro za vas? Ili znate povući kočnicu, odoljeti iskušenju i kontrolirati svoje impulse?

Svatko od nas ima svoj gušt: čokolada, cigareta, igranje igrica, čitanje (lakog) štiva, surfanje netom, gledanje TV-a... Mmmmm kako je ugodna popodnevna kava nakon napornog radnog dana, zabavan vikend izlazak s prijateljima ili gledanje uzbudljivog trilera uz kokice... Super je znati uživati u životu i imati svoje (male) rituale opuštanja i uživanja. Poželimo da takvi trenuci traju vječno (pa ih nekad i produžimo)!

Hedonistički mlin

Ipak, oni ne mogu trajati vječno, a i da mogu sigurno bi prestali biti tako dobri. Iako smo biološki programirani da smo sposobni doživjeti užitak i da mu težimo, imamo i plafon u doživljavanju uživanja. To nas čuva da se ne fiksiramo na objekte užitka, te da budemo u stanju prekinuti s ugodnim aktivnostima. Nije naša jedina životna misija stalno uživanje. Imamo i druge zadatke zbog čega trebamo znati "povući kočnicu".

Pretjerano prepuštanje trenutnoj ugodi nas košta. Da, u trenu nam je dobro, no nakon zasićenja već gledamo što ima iza što bi mogli konzumirati. Taj hedonistički mlin nas stalno vrti i zapravo ostajemo stalno frustrirani. Kad se povuče mini-euforija ugode iza nas stignu nuspojave pretjeranih konzumacija i nezadovoljstvo jer smo zanemarili druge važne ciljeve. "Prisjedne" nam gledati TV cijeli dan. Em više nije zanimljivo, em smo pali ispit zbog neučenja. Tako nas pretjerivanje s užicima sputava i čin naš život kaotičnim. Osjećamo se slabi jer smo izgubili kontrolu i popustili iskušenju.

Kad "sve to znamo", zašto je tako teško obuzdati se? Jer smo bića ugode i težimo ugodi. A brza-ugoda-nadohvat-ruke je vrlo privlačna i često jača od tamo-negdje-daleke-ugode koju ćemo doživjeti kad ostvarimo dugoročni cilj. Što smo gladniji ugode, pohlepniji smo i teže odolijevamo iskušenjima. Što smo više puta popustili, manje sebi vjerujemo da ćemo drugi put ustrajati. Često naše loše navike odražavaju naš loš stav prema sebi - da nismo vrijedni dobrih stvari i da smo preslabi za ostvariti zdravije izbore. Odustajanjem od nekih želja je zato znak ljubavi i brige za sebe.

Čega smo zapravo "gladni"?

No čega smo zapravo gladni i što to dobivamo kroz taj užitak? Alkohol, cigarete i "mozak na pašu" aktivnosti često služe da otupe neugodne emocije dosade, tjeskobe, praznine, napetosti, nezadovoljstva sobom, frustriranosti, umora... Jasno je da se ne želimo osjećati loše i da se želimo rasteretiti te tenzije i pobjeći u ugodnu stimulaciju, lakoću... Snažan je impuls u nama koji nas gura "brzo se utješi, podigni, opusti" i hvatamo se za brzo zadovoljstvo nadohvat ruke. Nervozna sam jer mi ne ide učenje i bojim se da ću pasti ispit, pa se brzo "utješim" hranom ili "podignem" izlaskom. Da, privremeno je tenzija olakšana i ostvarena lakoća samozaborava, ali iza me stiže osjećaj krivnje i nagomilani problemi.

Zato je važno prepoznati pravu "glad" u podlozi pretjeranog bijega u ugodu i iskušenja. Jesmo li neispavani, u stresu, fali nam zabave, partnerski nam je odnos loš, kronično smo napeti, bojimo se neuspjeha, teško toleriramo frustraciju i nestrpljivi smo... Potrebno je osvijestiti što nas zapravo muči da bismo znali i što trebamo u svom životu da bismo se osjećali bolje. Tada ćemo moći suzdržati se nečeg brzinski ukusnog i privlačnog, a dugoročno štetnog. 

Kočnice volje

U nama je glad za ugodama koje nas mame i "vuku" - pa tu tenziju otpuštamo kad ih konzumiramo. Potrebno je uključiti zdrave kočnice volje - sposobnost upravljanja impulsima da bi neke užitke zakočili ("ovo ne smijem!"), a druge potaknuli ("ovo moram!"). Čvrsta odluka i jasne vrijednosti pomažu povećati privlačnost dugoročno važnih ciljeva i "raskrinkati" površnu privlačnih iskušenja.

Užicima sklone osobe pretjerano gutaju užitke, ali nakon puno kolača, cigareta i prepuštanja poroku ostaju krivnja, praznina i onaj osjećaj da ne živimo kako zaista želimo i možemo. Slom samokontrole je slom života osobe, jer je ona zarobljenik svoje gladi. Osmišljavanjem želja i ciljeva koji nam donose zadovoljstvo i smisao na kratke-srednje-duge staze čini nas manje "gladnima" i slabima na brze i potencijalno štetne prečice do dobrog stanja.

Obratite se za psihološko savjetovanje i psihoterapiju u Savjetovalište Taura. Više na www.savjetovaliste-taura.hr.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije