Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što je depresija?

Što je depresija?

Što je depresija?
  • Objavljeno: Utorak, 10.03.2009.
  • Broj pregleda: 3.146
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uvod

Depresija je, pisao je romanopisac William Styron "uistinu slabašna riječ za tako tešku bolest". Tako blaga riječ nije odražavala patnju koju je osjećao kad je bolovao od depresije. Riječ depresija ima mnogo značenja. Depresija je uobičajen naziv za jarak ili udubinu u zemlji. U financijskom svijetu označava razdoblje ekonomskog pada. U meteorologiji se odnosi na vremensku pojavu u tropskim područjima, koja može uzrokovati ciklone ili olujni uragan. U astronomiji, depresija je udaljenost nebeskog objekta ispod linije obzora. Možda se najpoznatije značenje riječi odnosi na raspoloženje. Među laicima, depresija označava privremeno razdoblje snižene razine raspoloženja nakon loše provedena dana ili jednostavno neraspoloženje. Prema medicinskom rječniku, depresija je ozbiljna bolest koja uzrokuje smetnje pamćenja i ostalih kognitivnih funkcija, sniženo raspoloženje, tjelesne promjene i promjene ponašanja. Utječe na vaše osjećaje, način razmišljanja i ponašanja, na tek i spavanje.

Mnogim su ljudima, uključujući one koji su bolovali od depresije, te prijatelje i članove obitelji oboljeloga, poznate dalekosežne posljedice depresije. Depresija je jedan od najčešćih medicinskih problema u svijetu. U nekom trenutku života, jedna od četiri osobe osjetit će barem jednu epizodu depresije.

Dobra je vijest da se depresija može liječiti. Zahvaljujući novim i boljim lijekovima, te dostupnosti psihoterapije i ostalih medicinnskih oblika liječenja, depresija se može liječiti, ali se mogu i spriječiti nove epizode bolesti. Uz pravilno liječenje, u većine ljudi stanje se poboljšava kroz nekoliko tjedana, i mogu se vratiti uobičajenim aktivnostima. Energija i volja za životom postupno se obnavljaju, te i ponovo se svjetlost vraća u dotad turobni i mračni svijet.

Knjiga vam može pomoći razumjeti zašto depresija nastaje, kako može utjecati na vaš život i što možete učiniti kako biste spriječili nastanak takve složene, često nepodnošljive i potencijalno ozbiljne bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije