Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što je sposobnost da volimo i budemo voljeni

Što je sposobnost da volimo i budemo voljeni

Što je sposobnost da volimo i budemo voljeni
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 22.11.2010.
  • Broj pregleda: 747
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ljudima koji imaju razvijenu ovu osobinu bliski odnosi s ljudima su od najveće važnosti, posebno obostrani - oni u kojima nam je stalo do druge osobe i brinemo o njoj kao što je i njoj stalo do nas i ona brine ona nama. Postoje tri tipa ljubavi:

  • Ljubav prema ljudima koji su naš glavni izvor osjećaja, zaštite i brige. Na njih se možemo osloniti i oni su uvijek tu kad nam trebaju. Kraj njih se osjećamo sigurnima i ne volimo od njih biti dugo razdvojeni. Prototip ovakve ljubavi je ljubav djeteta prema roditeljima.
  • Postoji i ljubav prema onima koji ovise o nama, onima za koje se moramo brinuti kako bi se oni osjećali sigurnima i zaštićenima. Tješimo ih, štitimo, pomažemo im, njihove potrebe stavljamo ispred svojih, žrtvujemo se i sretni smo kad su oni sretni. Prototip ovakve ljubavi je ljubav roditelja prema djeci.
  • Treći oblik ljubavi uključuje strastvenu želju za emocionalnom, tjelesnom i seksualnom bliskošću s osobom koja je za nas nešto posebno i koja čini da se i mi osjećamo posebno. Prototip ovakve ljubavi je romantična ljubav.

Naravno, u ljudskim odnosima nije uvijek sve ovako jasno odijeljeno. Tako u prijateljstvu mogu postojati oba prva dva tipa ljubavi - prijatelj pruža podršku onom drugom, ali je isto tako od njega i očekuje. Također, tip ljubavi može se s vremenom promijeniti. Dvoje ljudi koji su se u početku voljeli romantičnim tipom ljubavi mogu se s vremenom početi voljeti na način roditelj-dijete ili obratno.

Više o ovoj temi pročitajte u knjizi:

Tko su dobri ljudi

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ljubavna slagalica horoskopskih znakova

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije