Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što se događa s vašim tijelom kada potiskujete emocije?

Što se događa s vašim tijelom kada potiskujete emocije?

Što se događa s vašim tijelom kada potiskujete emocije?
  • Objavljeno: Petak, 20.05.2016.
  • Broj pregleda: 2.669
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jako veliki broj ljudi svakodnevno potiskuje emocije. To ima negativan utjecaj na zdravlje cjelokupnog organizma. Društvo nas je naučilo da u svim situacijama moramo ostati smireni, što znači da moramo naučiti kontrolirati emocije, misli i sve što govorimo. Naravno, kontrola emocija je nešto potpuno drugo od potiskivanja emocija. Kontrola emocija je znak emocionalne inteligencije i osoba je sposobna pristupiti svim emocijama tako da ih kontrolira. S druge strane, potiskivanje emocija je svojevrsno zavaravanje i vjerovanje kako ne osjećamo nešto što nas zapravo izjeda. Potiskivanjem emocija narušavate psihičko, mentalno i fiziko zdravlje.

Potiskivanje emocija uzrokuje povišenu razinu stresa

Stres uzrokuje stvaranje napetosti na području živčanog sustava. Neurotransmiteri signaliziraju mozgu da je vrijeme za paniku. Organi i žlijezde prestaju normalno funkcionirati i hormoni stresa preplavljuju vaše tijelo.

Osjećaj napetosti i tenzije se potom širi na područje vrata, glave, ramena, donjeg i gornjeg dijela leđa. Većina nas stres nosi upravo na tim dijelovima tijela koji s vremenom postanu ukočeni i počnu zadržavati toksine. Što više toksina u tijelu imate, to je veća vjerojatnost da ćete osjetiti neku vrstu boli.

Emocionalnim čišćenjem oslobodite um i tijelo od toksičnih misli i emocija!

Potiskivanje emocija može uzrokovati ozbiljne duševne bolesti

Mozak je bez sumnje najvažniji organ u tijelu. Kontrolira misli i osjećaje, tjelesne sposobnosti i funkcioniranje svake tjelesne stanice. Emocijama upravljaju četiri različita dijela mozga:

  • duboki limbički sustav koji se nalazi u središnjem dijelu mozga i kontrolira emocionalno stanje regulacijom emocionalnih uspomena
  • prefrontalni korteks koji se nalazi u prednjem dijelu mozga i kontrolira emocije, sposobnost prosuđivanja, suosjećanja, planiranja i koncentraciju
  • bazalni gangliji koji okružuju duboki limbički sustav i zaduženi su za kontroliranje pokreta, osjećaja i misli
  • temporalni režanj koji se nalazi iza očiju i zadužen je za regulaciju stabilnosti raspoloženja, odnosno regulira učestalost mijenjanja raspoloženja.

Potiskivanje osjećaja otežava slobodno i nesmetano funkcioniranje mozga. Mozak radi otežano i nije u mogućnosti na realan način pristupati situacijama u kojima se nađete. Razvijaju se ozbiljni poremećaji i stanja kao što su depresija, anksioznost, ovisnost o drogama ili alkoholu.

Čovjeku je prirodno imati određeni osjećaj i na neki ga način otpustiti. Zadržavanje i potiskivanje osjećaja je nezdravo i oštećuje čitavo tijelo.

Provjerite kako možete povećati emocionalnu inteligenciju!

Potiskivanje osjećaja uzrokuje debljanje

Kada ste pod stresom, tijelo preplavljuju hormoni stresa (adrenalin i kortizol). Uzrokuju trenutni gubitak apetita. Nakon nekog vremena se razina ovih hormona počinje smanjivati i javlja se pojačana žudnja za hranom. Kortizol potiče nakupljanje visceralnog masnog tkiva koje povećava rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Potiskivanje emocija uzrokuje ozbiljne bolesti

Neprestano potiskivanje emocija znači da ste neprestano pod stresom. KImunološki, limfni i endokrini sustav ne mogu normalno funkcionirati. Tijelo mora pronaći način kako se osloboditi potisnutih emocija što u nekim slučajevima mogu biti bolesti kao što su rak, srčane bolesti i niz autoimunih bolesti.

Saznajte kako emocije utječu na izgled!

Potiskivanje emocija negativno utječe na rad probave

Za probavni sustav se vrlo često kaže da je drugi mozak. Upravo zbog toga potiskivanje emocija otežava njegov rad i povećava rizik od nastanka mučnine, dijareje, nadutosti ili zatvora. Potiskivanje emocija može uzrokovati upalu na području probavnog sustava koja povećava rizik od nastanka bolesti i infekcija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije