Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što sve trebate znati o stresu?

Što sve trebate znati o stresu?

Što sve trebate znati o stresu?
  • Objavljeno: Subota, 26.05.2012.
  • Broj pregleda: 9.158
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znakovi i simptomi lošeg upravljanja stresom

Stres je pojam koji se poprilično često koristi, ali ga je sve teže definirati. Obično se opisuje kao negativan osjećaj koji može imati utjecaj na mentalno i fizičko zdravlje, ali je nejasno što točno definira stres, odnosno je li stres uzrok, posljedica ili oboje.

Stres je prirodna pojava, često se pojavljuje u modernom životu, ali ne označava samo negativno iskustvo. S biološkog gledišta, stres može biti neutralno, negativno ili pozitivno iskustvo.

Stres se povezuje s vanjskim i unutarnjim čimbenicima. Vanjski čimbenici uključuju fizičko okruženje, uključujući vaš posao, odnose s drugima, dom, sve situacije, izazove, poteškoće i očekivanja s kojima se svakodnevno susrećete. Unutarnji čimbenici određuju sposobnost vašeg tijela da se nosi s vanjskim čimbenicima, uključujući sveukupno zdravlje, emocionalno i tjelesno.

Stres je uzrokovao evolucijske promjene, razvoj i prirodnu selekciju. Tako su vrste, koje su se znale nositi sa stresom, opstale dok su druge izumrle, uključujući biljni i životinjski svijet.

Čovjek je najprilagodljivije biće zbog evolucije mozga, osobito dijela koji se zove neokorteks. Čovjek se suočavao s raznim promjenama i stresom te se jednostavno naučio nositi s njima. Stoga, za razliku od drugih bića, čovjek se može prilagoditi bilo kojoj klimi i ekosustavu. Štoviše, u zadnje vrijeme smo naučili živjeti u zraku, pod morem, pa čak i u svemiru i to sve zbog izloženosti stresu. Dakle, što je to tako loše u stresu?

Višak stresa se može manifestirati na emocionalnom i fizičkom polju. Simptomi stresa su drugačiji kod svakog pojedinca. Neki uobičajeni tjelesni simptomi su poremećaj spavanja, napetost mišića, glavobolja, probavne smetnje i umor. Uobičajeni emocionalni simptomi su nervoza, tjeskoba, promjene u prehrambenim navikama, gubitak entuzijazma i energije i promjene raspoloženja. Naravno, niti jedan od ovih simptoma ne mora nužno označavati stres. Naime, svi ovi simptomi mogu biti uzrokovani drugim zdravstvenim ili psihološkim stanjima.

Poznato je da ljudi, koji su pod stresom, u većoj mjeri počinju s nezdravim navikama kao što je prekomjerno konzumiranje alkohola, pušenje, premala ili nikakva tjelesna aktivnost, loše prehrambene navike i slično. Sve to nakon nekog vremena dovodi do začaranog kruga gdje zbog nezadovoljstva svojim navikama nastavljamo s još gorim, a pravi problem, odnosno problem stresa, ne pokušavamo riješiti.

Iskustvo stresa je individualna stvar. Što je stres za jednu osobu, ne mora biti i za drugu. Isto tako, simptomi i znakovi lošeg upravljanja stresom će biti drugačiji za svaku osobu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije