Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Stres i ovisnost - Psihoorijentologija

Stres i ovisnost - Psihoorijentologija

Stres i ovisnost - Psihoorijentologija
  • Objavljeno: Nedjelja, 28.11.2010.
  • Broj pregleda: 1.069
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ponovo smo suočeni sa zakonom o zabrani pušenja u javnim prostorijama - što mnogima koji su ovisni o cigaretama teško pada. Jasno je da je ideja iza zakona upravo ta da pomogne u odvikavanju od pušenja, no valja nam se zapitati je li ovo pravi način? Može li se ijedna ovisnost riješiti zabranama?

Ovisnost je zapravo samo jedna od loših navika, nadomještanje željenog stanja nečim naizgled lakše dostupnim. To vas lakše dostupno, međutim, emotivno ne ispunjava na jednak način na koji bi vas ispunjavalo ostvarenje onoga što doista želite. Nadalje, ako vas nešto zadovoljava manje, toga ćete trebati količinski više - tako da će se vaša potreba za cigaretama povećavati, dok rezultat i dalje neće biti onaj koji želite.

Većina loših navika posljedica je visoke razine stresa -  prirodnog biološkog mehanizma koji je u moderno doba postao uzročnik bolesti, depresije i - ovisnosti. U urbanoj je civilizaciji opasnost prestala biti izravna (u smislu opasnosti po život) i postala većinom neizravna: sad strahujemo od financijske nesigurnosti, odbacivanja, kritike... Tjelesna reakcija na opasnost je, međutim, ostala ista: pripremanje tijela na akciju u obliku podizanja razine adrenalina, ubrzanog disanja, ubrzanog bila, zaustavljanja procesa probave... sve kako bi se stvorila energija za maksimalno djelotvornu akciju. Drugim riječima, opasnost postoji u našem umu, u obliku brige za budućnost - ali tijelo to percipira kao izravnu opasnost po život.

Vrste ovisnosti

Ovako stvorena energija namijenjena je tjelesnoj akciji, no kako u većini situacija koje stvaraju stres tjelesna akcija izostaje, sva se ta energija pohranjuje u organizmu u obliku kemijskih spojeva. Psihološki ovaj višak doživljavamo kroz osjećaj da 'moramo nešto učiniti', i tako pribjegavamo trenutnim, brzim rješenjima. Neka od boljih su bavljenje sportovima ili hobijima; ona najgora uključuju ovisnosti. Pušenje i alkohol, npr., opuštaju centralni živčani sustav i tako stvaraju trenutno olakšanje - ali nimalo ne mijenjaju situaciju koja je dovela do stvaranja ove štetne navike. Kako, dakle, riješiti ovisnost?

Znanstvena istraživanja pokazala su da ovisnost postoji na dvije razine: biološkoj i psihološkoj. Biološka je samo prilagodba organizma na određenu tvar poput alkohola ili nikotina, i u osnovi je nije teško riješiti: dovoljno je ukinuti dotok štetne supstance, i nakon kratkog vremena krize organizam će se sam vratiti u normalu. Pravi problem, međutim, leži u psihološkoj ovisnosti - u potrebi za određenim osjećajem koji u umu povezujemo sa specifičnom supstancom. Drugim riječima, osjećaj olakšanja, smirenja ili ugode kojI stvara pušenje počinje se doživljavati kao jedini put do olakšanja - što pak stvara uvjerenje da se bez cigarete više ne možemo osjećati dobro, i posljedično umanjuje djelotvornost, osjećaj slobode i vlastite vrijednosti.

Pronađite ono što zaista želite

Snaga volje i disciplina tijekom dana nisu dovoljni da se riješite ovisnosti; dokle god sanjarite o onome 'bez čega ne možete', ovisnost će se vraćati - bila to hrana, cigarete, alkohol, droge ili određeni obrazac ponašanja. Ako sanjarite o cigaretama, vi razmišljate o problemu - dok biste, ako se želite riješiti ovisnosti, trebali razmišljati o rješenju: o tome što doista želite umjesto cigarete. Psihološku ovisnost potrebno je ukloniti zajedno s biološkom!

Znanstvena su istraživanja pokazala da je tehnikom promjene navika čak 12 od 15 alkoholičara koji su pristali na testiranje trajno uklonilo svoju ovisnost - ničim drugim do kratkim mentalnim vježbama u alfa stanju.

Promislite, dakle, o tome što vam nedostaje, zbog čega se osjećate isprazno, zašto osjećate da vaša dobrobit ovisi o nečem izvan vas samih? Jer prava je istina da je vaša ovisnost emotivna: vi samo želite određenu vrstu osjećaja, koji ne znate dobiti drugačije nego ovako, pasivno. Osjećaj je, međutim, prirodna posljedica misli i djelovanja: ako mislite o lijepim stvarima, osjećate se dobro; ako učinite nešto što vas ispunjava, osjećate se dobro. Naučite koristiti svoj um tako da vam pribavi ono što doista želite!

Komentari

Najnovije

Najčitanije