Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

U samo 5 koraka pretvorite bijes u pobjedu

U samo 5 koraka pretvorite bijes u pobjedu

U samo 5 koraka pretvorite bijes u pobjedu
  • Objavljeno: Petak, 16.10.2015.
  • Broj pregleda: 538
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nije se rodio čovjek koji, barem jednom u životu, nije eksplodirao od bijesa. Osim možda Dalaj Lame ili Pape Franje. Ukoliko niste jedan od te dvojice, ovih 5 načina kako kanalizirati ljutnju i okrenuti ju u svoju korist, pravo su rješenje za svakodnevne situacije kada vaš um poput ekspres lonaca – dosegne maksimalnu temperaturu.

Bijes i ljutnja emocije, baš kao što je to sreća ili strah. Pravilnim kanaliziranjem moguće je izbjeći loše, a postići samo pozitivne učinke bijesa. Najmanje je 5 načina kako ljutnju pretvoriti u životnu radost!

Saznajte sve o važnosti negativnih emocija.

1. Bijes motivira

Ljutnja jer ste označeni kao osoba koja nije sposobna ostvariti cilj ili bijes zbog nepravde najbolji su motivatori da se željeno i ostvari. Frustraciju ove vrste potrebno je percipirati kao motivatora, prihvatiti ju i krenuti u akciju. Jednom kada se cilj počne ostvarivati, frustracija će postati pozitivna energija, a bijes prirodna reakcija, koja je bila potrebna da biste postigli dobro.

2. Bijes je znak za uzbunu

Ukoliko pobijesnite zbog obične čaše koju ste razbili u kuhinji ili zato što je ključ zapeo u bravi to je definitivan znak kako nešto nije uredu. Očito je razina stresa povećana i potrebno je revidirati život, u smislu uklanjanja uzroka stresa.

3. Bijes ili ljutnja indikator su za nepravdu

Najčešća reakcija na nepravdu je bijes ili ljutnja. Iz takve srdžbe rođeni su najveći uspjesi koje svijet poznaje. Netko se morao naljutiti kako bi žene dobile pravo glasa. Netko je morao pobješnjeti što ljudi crne i bijele kože nisu ravnopravni, pa danas najmoćnija država svijeta ima predsjednika afričkih korjena. Iz bijesa izazvanog nepravdom rađaju se najveće pobjede.

Pročitajte kako se nositi s ljutnjom.

4. Bijes potiče empatiju

Kako? Prihvaćanjem bijesa kao najnormalnije reakcije na pojedine situacije, učimo prije svega o sebi, a potom i o svijetu koji nas okružuje. Primjerice, gužva u prometu. Srdžbu zbog nepravilne ili možda nepoštene reakcije sudionika u prometu topi se kada istu pogrešku ili procijenu napravite vi. Sljedećeg vozača, koji baš kao i vi, zapne u krivoj traci, propustit ćete jer ste bili u njegovoj situaciji. To nije samo korektno ponašanje u prometu, to je početni stupanj suosjećanja ili empatije za druge u prometu, za druge u životu.

5. Bijes ohrabruje

Plahe osobe kao da ne poznaju bijes. Međutim i najveće će mimozice, ukoliko ih se dovoljno dugo provocira, kad-tad pobjesniti! Ljutnja je dobar osijećaj ukoliko doprinosi ohrabrenju osoba nesklonih sukobima da se izbore za sebe ili druge, u situacijama kada je to potpuno opravdano i potrebno.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije