Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Učenje pomoću mentalnih mapa

Učenje pomoću mentalnih mapa

Učenje pomoću mentalnih mapa
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 2.133
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kreativna metoda učenja za djecu i odrasle

Kako učiti pomoću mentalnih mapa i njima se služiti, može se naučiti i na seminarima, koji traju dva ili tri dana, a pruža ih za sada tek nekoliko centara u Hrvatskoj. Za trenere Mind mapping seminara potrebna je licencija Buzan centra iz Londona, otkud su mape i krenule u svijet, a tvorac im je Tony Buzan. Mentalne mape uključene su i u HNOS, Hrvatski nacionalni obrazovni program, upravo kao metoda koja djeci olakšava učenje i potiče ih na kreativnost.

Za stvaranje mentalne mape potreban je bijeli papir, te flomasteri ili bojice. Mentalna mapa sadrži središnji pojam, oblikovan kao krošnja, stablo koje se dalje grana po pojedinim područjima. Na papir ne ispisujete cijele rečenice, nego samo ključne riječi, simbole koji će vas asocirati na gradivo koje trebate zapamtiti. Te ključne pojmove prate i slike, koje također služe kao asocijacija na tekst, poglavlje knjige ili neki drugi sadržaj koji trebate naučiti. Mentalne mape su korisne i za pripremu prezentacija, predavanja, omogućuju uštedu vremena i bolju koncentraciju.

Stručnjaci tvrde kako je njihova prednost u tome što prate mentalne procese i oslanjaju se na vizualizaciju, kojom se može lakše povezati pojmove, nego da ih se neprestano čita i ponavlja. Mentalnu mapu bi svatko trebao raditi sam, jer svatko ima svoj "sustav" simbola, slika, sličica, boja, koje ga asociraju na određene pojmove.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije