Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Učestali stresori koji škode zdravlju

Učestali stresori koji škode zdravlju

Učestali stresori koji škode zdravlju
  • Objavljeno: Nedjelja, 29.03.2015.
  • Broj pregleda: 49
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

O tome ne treba ni raspravljati. Kada je vaše tijelo pod stresom, ono ne funkcionira pravilno. Brojna istraživanja su pokazala da stres ima negativno djelovanje na zdravlje i povećava rizik od nastanka niza bolesti poput bolesti srca, različitih vrsta raka, dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Problem je u tome što svakodnevne aktivnosti mogu povisiti razinu hormona stresa u tijelu. Identificiranje stresora je prvi korak u smanjenju ukupne količine stresa, što u konačnici vodi mirnijem i staloženijem životu. Ovih 7 aktivnosti su najčešći svakodnevni uzročnici stresa.

Ako otkrijete koji su vaši najveći stresori, povećavate vjerojatnost da ih prevladate. Probajte preuzeti kontrolu nad njima jer ćete tek tada postići ravnotežu uma i tijela.

Kasni odlasci na spavanje

Kasno odlaženje na spavanje, bez obzira na to koliko sati zapravo spavate, stavlja vaše tijelo pod nepotrebno visoku razinu stresa i narušava biološki ritam. Osobe koje kasno odlaze spavati su sklonije negativnom razmišljanju i lošem raspoloženju, čak i u slučajevima kada spavaju dovoljno. Glavni uzročnik kasnog odlaska na spavanje su elektronski uređaji. Njihova svjetlost otežava tijelu proizvodnju adekvatne količine hormona spavanja. Izolirajte se od elektronskih uređaja barem jedan sat prije spavanja i primijetit ćete da ćete zaspati ranije i lakše.

Prekomjeran unos kofeina

I dok umjerena količina kofeina ima pozitivno djelovanje na zdravlje, prekomjeran unos može uzrokovati neželjene posljedice. Previše kofeina može uzrokovati povišenje razine adrenalina i kortizola, anksioznost i visok krvni tlak. Kronično povišena razina kofeina može uzrokovati ozbiljna zdravstvena oštećenja, stoga u kofeinu uživajte umjereno.

Prekomjerna konzumacija alkohola

Prekomjerna konzumacija alkohola može narušiti kvalitetu sna i povećati razinu kortizola u krvi. Ako dnevno popijete jedno do dva alkoholna pića, alkohol će imati pozitivno djelovanje. Umjerena konzumacija alkohola može ublažiti kroničnu upalu u tijelu, smanjiti rizik od depresije i ukupnu razinu stresa. 

Prekomjerna tjelovježba

Naravno, tjelovježba je dobra za vas, no možete pretjerati čak i s dobrim stvarima. Ako na kraju napornog i stresnog dana pretjerate s vježbanjem, tjelovježba sigurno neće imati pozitivno djelovanje na vaše zdravlje. Može uzrokovati kroničnu iscrpljenost i poteškoće s pamćenjem. Zapamtite da su dani tijekom kojih odmarate jednako važni i odmor ne smijete preskakati.

Striktne dijete

Ako ste pod striktnim prehrambenim planom, bit ćete pod visokom razinom stresa, gladni i nesretni. Ako slučajno pojedete što ne biste smjeli, osjećat ćete grižnju savjesti i vrlo brzo ćete se naći u jednom začaranom krugu. Umjesto striktne dijete, pratite program prehrane koji se temelji na unosu raznolikih i cjelovitih namirnica. Procesuirana hrana može uzrokovati povišenu razinu stresa i upalu u tijelu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije