Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vrijeme uloženo u sebe - sreća, zdravlje, blagostanje

Vrijeme uloženo u sebe - sreća, zdravlje, blagostanje

Vrijeme uloženo u sebe -  sreća, zdravlje, blagostanje
  • Objavljeno: Subota, 01.05.2010.
  • Broj pregleda: 1.096
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nakon što se odlučite da ćete koristiti „Ne!" s ciljem dobivanja više vremena za sebe, shvatit ćete da ste za neke sitnice sami sebi dovoljni i da ste zapravo sami odgovorni za svoje zdravlje, sreću, blagostanje. Nekada nešto od ovoga dođe i samo, bez puno našeg utjecaja, ali o nama samima i našim izborima ovisi što ćemo mi dalje s tim...mi smo oni koji utječemo na pobjedu bolesti i održavanje zdravlja, o nama ovisi da li se osjećamo sretnima i kako ćemo plivati kroz one malo manje sretne trenutke, kao što o nama ovisi i blagostanje.

Svatko od nas, samo za sebe i potpuno različito od svih ostalih, ima svoje kriterije i iz njih definicije sreće, zdravlja, blagostanja. Ovisno o meta-programima po kojima funkcioniramo, a svaki od njih ima svoje dobre strane ali i slabosti, u stanju smo upravljati brigom za sebe, popunjavati „rupe" tamo gdje treba.

Za početak si trebamo postaviti nekoliko pitanja, različitih, a u stvari vrlo sličnih ili gotovo istih:

  • Što je za mene sreća? Kako znam da sam sretan?
  • Što podrazumijevam pod blagostanjem? Što moram imati da bih se smatrao bogatim?
  • Kako definiram zdravlje? Kako se osjećam, što osjećam, vidim kada mislim da sam zdrav?

Dobivene odgovore si zapišite, kako bi se mogli vratiti na njih, radi usporedbe.

Kada jednom budete imali svoje definicije sreće, zdravlja i blagostanja, sve što trebate učiniti je svladati vještinu koji vam treba da dođete do onog što nemate po svojim kriterijima ili ih trebate održavati ukoliko su svi zadovoljeni. A, i to je vještina... Pod održavanjem se podrazumijeva da to što imate dalje razvijate, njegujete, mijenjate, da je to neprekidni lanac, proces koji traje...

Održavanje se temelji na čovjekovim osobnim uvjerenjima i vrijednostima, identitetu, vještinama i znanju, vašoj mogućnosti odabira, što ćete napraviti s onim što imate.

Zdravlje treba njegovati, ulagati vrijeme u održavanje zdravlja, i nije nužno novčano ulaganje... Dovoljno je izdvojiti malo vremena za šetnju po svježem zraku, a to nam je svima dostupno, zar ne?

Sreća je ono što svatko od nas definira za sebe, nema jedinstvene formule niti jedinstvenih očekivanja koja moraju biti ispunjena. Po NLP-u sreća je način na koji mi interpretiramo skup svojeg emotivnog, mentalnog i fiziološkog stanja, a ne onoga što taj skup jest. Dakle, sreća je rezultat obrade iskustava koje smo proživjeli, a ne odraz  stvarnih stanja i iskustva koja smo prošli ili prolazimo. Sreća vrlo često i nije povezana sa okolinom u kojoj se nalazimo. Biti sretan znači dobiti ono što si želite.

Dobro je uvijek imati na umu da imamo mogućnost odabira i da možemo odabrati biti sretni, no i da je nužno potrebno udovoljavati samima sebi, sa malim ili velikim stvarima, jer je i to proces održavanja, ali i onaj u kojega se možemo sami dovesti.

Blagostanje, ovisno o tome koje sve potrebe želite zadovoljiti, treba i kvantificirati. Jer, sve one koji su izvrsni karakterizira da su vrlo određeni u definiranju svojih ciljeva i potreba. Dobro je napraviti inventuru obrazaca po kojima smo odgojeni i ako treba promijeniti ih: ako ste odgajani da treba u životu isključivo naporno raditi i „zgrtati" i ne biti „rastrošan", to vas može voditi k tome da će vam biti vrlo teško posvetiti se sebi i uživati u životu, a to nam je nužno potrebno za obnavljanje energije i punjenje baterija.

Ovisno o tome da li ste  na malim ili velikim komadima, u vremenu ili kroz vrijeme, motivirani "od" ili „prema", da li vas motivira mogućnost ili možda nužnost, možete utjecati na postizanje i održavanje zdravlja,  sreće i blagostanja. Važno je prepoznati vaš meta-program, te razvijanjem fleksibilnosti i raznolikosti, razmisliti da li bi vam u određenoj situaciji mogao koristi onaj suprotan od uobičajenog. Tajna uspješnosti je koristiti obje strane, a znalci prepoznaju kada im treba malo više „začina" s druge strane i koja je ispravna doza koja vodi ka optimalnom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije