Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Živjeti i voljeti poslije razvoda

Živjeti i voljeti poslije razvoda

Živjeti i voljeti poslije razvoda
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 15.12.2008.
  • Broj pregleda: 6.358
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novi početak

Kada udovica ostane bez muža, svi se sjate da joj pomognu, dok razvedenu ženu svi izbjegavaju kao da je zaražena. Telefoni više ne zvone i umjesto da budu puni suosjećanja, "prijatelji" se povuku sa nijemom porukom "promašila si i moraš platiti".

Osjećaj usamljenosti jedna je od najvećih prepreka i rana koje nastaju poslije razvoda.

Usamljenost razvedene osobe razlikuje se od svake druge usamljenosti jer ta se osoba mora suočiti sa činjenicom da sama mora izgraditi cijeli svoj novi život. Ona se mora pomiriti sa činjenicom da su je mnogi njeni oženjeni prijatelji i prijateljice napustili. Razvedena žena predstavlja ogledalo za pukotine drugih brakova. Ona mora naučiti upoznavati nove ljude, muškarce i žene, pored toga što mora savladati i novčane probleme i probleme vezane za podizanje djece.

Jedini način da kao razvedena žena uživate u životu je da prihvatite činjenicu da ste razvedeni, da živite život takav kakav je sada, a ne da svoje samačko stanje shvatite kao jedan negativan period iščekivanja nove veze.

Najteža stvar za razvedenu ženu je osećaj krivice zbog toga što brak nije zauvijek opstao. Srećom, danas se na razvod ne gleda kao na životni promašaj, na nešto čega se treba sramiti, već na jedan hrabar korak ka mirnijem i zadovoljnijem životu. "Bolje dobar razvod nego loš brak", zaista je točna rečenica. Loš brak nije dobar ni za muškarca ni za ženu. On remeti psihofizičko zdravlje partnera, a djeca mnogo više pate gledajući roditelje koji se svakodnevno ne podnose. Djeca uče loš model zajedničkog života i po tom modelu vjerovatno će živjeti i u svojoj obitelji.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije