Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Životna ravnoteža i kako je postići

Životna ravnoteža i kako je postići

Životna ravnoteža i kako je postići
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 761
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uspostavite ravnotežu u životu i osjećajte se bolje. Ako vam je život došao do točke kad ste prezauzeti, iscrpljeni i pod stresom zbog brojnih zadataka i stvari koje morate obaviti, trebate se riješiti stresa tako da uravnotežite svoj život.

Zapravo ne trebate učiniti velike promjene. Ne trebate donijeti odluke koje će vam drastično promijeniti život - ne trebate pobjeći od obitelji ili dati otkaz i odseliti na pusti otok. Prvi korak za postizanje životne ravnoteže kreće od vas samih, bez obzira što se dešava izvana.

Ova tri koraka će vam pomoći uravnotežiti život:

  • 1. Vrijeme za sebe - Kad smo prezauzeti, prvo žrtvujemo svoje vrijeme. Roditelji su zauzeti brigom oko djece, drugi su pak usmjereni na karijeru i poslovne obaveze, učenje, brigu o drugima, brigu o kući i kućnim poslovima i sl. Ovo vam ne ostavlja dovoljno vremena da se posvetite sebi. Stalno obavljanje zadataka iscrpljuje svu vašu energiju zbog čega ste opterećeni i pod stresom.

Kako bi unijeli ravnotežu u život, morate pronaći vrijeme za sebe. Na primjer, malo vremena možete posvetiti samo sebi tako da pronađete miran kutak u kojem ćete pročitati dobru knjigu. Uzmete li malo vremena za sebe, primjetit ćete da imate više energije i da se osjećate bolje. Ovo je također izvrstan način za oslobađanje od stresa ? probajte, svidjet će vam se.

  • 2. Brinite o sebi - Osim što trebate pronaći vremena za sebe, morate se brinuti za sebe. Spavate li 8 sati? Vrlo je važno da se dovoljno odmarate, jer premalo sna može imati negativne posljedice za vaše raspoloženje i zdravlje. Također se potrudite da se dobro i kvalitetno hranite, vježbajte i budite dobri prema sebi.

Problemi će vam se lako nagomilati kad ste umorni i pod stresom. Ako se dobro brinete za sebe i ako se dovoljno odmarate, mnogo ćete lakše rješavati zadatke, bez da se pretvore u krizne situacije. Kad se brinete o sebi, osjećat ćete se bolje, imat ćete više energije i obnovit ćete duh.

  • 3. Budite fleksibilni - Nemojte se držati strogih očekivanja, jer se stvari u životu rijetko poslože onako kako bi željeli i kako smo isplanirali. Možete imati očekivanja, no kad govorimo o rezultatu budite fleksibilni. Ako si unaprijed zacrtate kako se nešto treba odvijati, i sve točno isplanirate, brzo ćete se uzrujati kad stvari krenu drugačijim putem.

Fleksibilno razmišljanje će vam pomoći kod stresa. Kad ste fleksibilni, stvari se ne moraju odvijati točno onako kako bi vi željeli da bi bili sretni. Jednostavno odbacite zamisli o tome kako bi se stvari trebale odvijati.

Ove promjene mogu vam pomoći uravnotežiti život, a posljedica će biti da ćete se osjećati bolje. Naravno, preispitajte što se dešava u vašoj okolini, kako bi probali napraviti promjene i poboljšanja. Ako netko vrši pritisak na vas zbog nerealnih očekivanja, npr. član obitelji traži da učinite za njega više nego je potrebno, trebate se suočiti s time, tako da direktno porazgovarate s njim i objasnite da vam taj pritisak stvara preveliki stres.

Posložite stvari po prioritetima i uštedjet ćete energiju! Mnoge stvari mogu sačekati, stoga napravite samo ono što morate.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije