Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Faze raskida

Faze raskida

Faze raskida
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.03.2011.
  • Broj pregleda: 1.756
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jedan od partnera shvati da mu se kod onog drugog nešto ne sviđa. Najčešće je to neko ponašanje, neprimjereno očekivanjima. Stvari se u ovoj fazi još mogu i popraviti jer se uzima da je za poremećaj više kriv odnos nego partneri pojedinačno. Najprije treba osvijestiti negativne obrasce ponašanja, a onda naučiti komunikacijske vještine koje mogu pomoći. Dakako, ako je oboma stalo da se odnos popravi i nastavi.

Razočaranje odnosom prerasta u razočaranje partnerom. Traži se savjet prijatelja. Nezadovoljna osoba još uvijek osjeća da ju partner privlači i zapravo ga ne želi napustiti. Psihološka povezanost još traje. Strategija krpanja sastoji se u tome da se uspostavi pozitivnija slika partnera. Čovjek se naime posve usmjeri na negativne partnerove strane, a zanemari one pozitivne. Dobro je potaknuti ga da vodi dnevnik i - piše dobro, a ne pamti loše.

Partneri se suočavaju s problemima, optužuju jedan drugoga i najčešće se svađaju. Da bi se prekinuo taj krug potrebna je pomoć sa strane. Stručna pomoć, ne bilo kakva.

Traže se saveznici među prijateljima i rodbinom. (Ja tu više ništa ne mogu; on(a) je jedna grozna osoba s kojom se više ne da živjeti itd.) Oni mogu izvršiti pritisak na par da se zbroji, stati na stranu bliže im osobe i dati joj podršku (Bilo je to pitanje dana; čudim se da si i toliko izdržala...), ili joj čak početi tražiti novu partiju.

Ukrašava se grob tj. izmišljaju se priče o (sada već bivšem) odnosu, sebe se prikazuje žrtvom koja je dugo šutila i patila, ali sad je napokon slobodna. I teško onom tko dođe poslije.

Više o ovoj temi pročitajte u knjizi:

Srce moje i tvoje u ljubavi stoje

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Kako zavoditi horoskopske znakove

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije