Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto se za ljubav kaže da je poput droge?

Zašto se za ljubav kaže da je poput droge?

Zašto se za ljubav kaže da je poput droge?
  • Objavljeno: Utorak, 31.05.2016.
  • Broj pregleda: 594
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ljudi često kažu da je ljubav poput droge, a vi ćete se možda s time složiti kada shvatite što se točno događa s tijelom kada se zaljubimo. U fazi zaljubljenosti dolazi do niza fizioloških promjena unutar mozga i tijela općenito. To je sasvim normalna pojava za nekoga tko je zaljubljen, a ponekad vam se može činiti kao da iznova prolazite kroz pubertet i osjećate kemijske i hormonalne promjene koje ne možete kontrolirati.

Oslobađate feromone

Feromoni su kemijski spojevi koji imaju specifičan miris. Kada je osoba zaljubljena, tada počinje osjećati jaku seksualnu privlačnost puno prije nego počne voljeti. Ta početna privlačnost je posljedica udisanja partnerovih feromona.

Saznajte kako nas ljubav ispunjava i čini nas zdravijima!

Povišena je razina adrenalina

Kada smo zaljubljeni, tijelo pojačano otpušta adrenalin. Taj hormon je zaslužan za osjećaj leptirića u želucu koji je svima vrlo dobro poznat. Ovaj osjećaj ćete imati i kada se nađete u situaciji koja vam se ne čini sigurnom. Taj osjećaj vam govori da obratite veliku pažnju jer će se dogoditi nešto vrlo važno.

Naravno, zaljubljenost i upozoravajući glasovi intuicije su dvije potpuno drugačije emocije. Jedno je sreća, a drugo je reakcija na strah. Taj osjećaj leptirića u želucu je način kojim vam vaše tijelo govori da će se dogoditi nešto što će promijeniti vaš život – na dobro ili loše.

Javljaju se nagle hormonalne promjene

Znanstvenici su proučavali razinu hormona kod zaljubljenih osoba u početnim stadijima veze i kod osoba koje su u dugoj i ozbiljnoj vezi. Otkrili su da je razina kortizola puno veća kod zaljubljenih osoba. Razina testosterona je bila niža kod zaljubljenih muškaraca i viša kod zaljubljenih žena.

Tražite ljubav svog života? Privucite je ovom moćnom metodom!

Povišena je razina serotonina

Vaše tijelo i mozak prolaze kroz niz kemijskih promjena koje stvaraju povezanost između vas i vašeg partnera. Te promjene se događaju kada smo zaljubljeni, a znanstvenici ističu da je to evolucijski način osiguravanja širenja ljudske vrste.

U jednom istraživanju su znanstvenici otkrili da je razina serotonina kod zaljubljenih osoba bila jednako visoka kao kod osoba koje boluju od opsesivno kompulzivnog poremećaja. Upravo zato se ne možete udaljiti od partnera. Serotonin je taj koji čini da ste opsjednuti partnerom. Isto tako, serotonin je taj koji nas povezuje s partnerom i čini vjernima.

Povećava se razina drugih neurotransmitera

Dopamin i oksitocin su dva neurotransmitera koja čine da se osjećamo dobro. Oksitocin djeluje kao prirodni lijek protiv bolova i njegova razina se dramatično povećava kada smo zaljubljeni. Oksitocin se često naziva i hormon maženja jer se oslobađa upravo tijekom maženja.

Razina dopamina se također povećava kada smo zaljubljeni. Dopamin je taj koji nas čini sretnima i stvara blagi osjećaj ovisnosti o partneru. Što više vremena provodite s partnerom, to je razina dopamina u mozgu veća.

Provjerite što horoskopski znakovi traže u ljubavi!

Otkucaji srca i disanje se usklađuju s partnerovim

Znanstvenici su u jednom istraživanju mjerili i uspoređivali otkucaje srca i disanje zaljubljenih osoba. Rezultati su pokazali da su bili u potpunosti usklađeni. Znanstvenici ističu da su žene te koje podsvjesno usklađuju disanje i otkucaje srca. Zanimljivo je da su se otkucaji srca i disanje uskladili svaki put kada bi se zaljubljeni partneri vidjeli, čak i nakon što duže vrijeme nisu razgovarali niti imali tjelesni kontakt.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ljubavna slagalica horoskopskih znakova

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije