Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Anaerobni trening

Anaerobni trening

Anaerobni trening
  • Objavljeno: Nedjelja, 08.05.2011.
  • Broj pregleda: 5.537
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Tijekom aerobnih vježbi, potrebne su velike količine kisika. Mišići koriste kisik za sagorijevanje masnoća i glukozu u proizvodnji adenozin trifosfata (ATP) - osnovnog energetskog goriva za sve stanice u tijelu. Tijekom početne faze aerobnog vježbanja, glikogen se pretvara u glukozu.

Tokom anaerobne vježbe, mišići se oslanjaju na proizvodnju energije koji ne zahtijevaju velike količine kisika. Umjesto toga, tijelo metabolizira glikogen za proizvodnju energije. Glikogen dobivate od šećera u krvi, koji je proizveden od strane jetre iz aminokiselina i ugljikohidrata. Anaerobna vježba je tako brza i kratka da nema vremena da se oslanja na kisik, tako da se koristi glikogen.

Anaerobni trening jača kosti, smanjuje atrofiju mišića s dobi, povećava brzinu, snagu i mišićnu masu.

Kombiniranje aerobnih i anaerobnih vježbi je neophodno za oblikovanje tijela. Vrlo je važno da započnete bilo koji program vježbanja polako. Mnogi ljudi pretjeruju i izgube motivaciju ili još gore,  ozljede se. Možda ćete primijetiti malu bolu dan nakon prvog vježbanja. Možete vježbati svaki dan kako biste izgradili izdržljivost i snagu tijekom vremena.

Naravno, svakodnevno vježbanje je samo dio slagalice. Hranjiva i zdrava prehrana, puno vode i odricanja, samodisciplina i volja ostali su dijelovi slagalice koja se zove zdravo mršavljenje.

Trening snage može pružiti značajne funkcionalne prednosti i poboljšati ukupno zdravlje i dobrobit, povećati izdržljivost mišića, tetiva i ligamenata, njihovu funkciju, smanjiti mogućnost ozljeda, povećati gustoću kostiju i poboljšati srčane funkcije.

Trening s otporom je oblik treninga snage koji podrazumijeva uporabu različitih sprava za vježbanje i utega. Koristi se za razvoj snage i veličine skeletnih mišića. Cilj je postupno i progresivno preopterećenje koštano-mišićnog sustava kako bi se ojačao. Možete raditi vježbe za leđa, ramena, bicepse, tricepse, noge, prsa i trbuh na spravama.

Osnovni principi treninga snage uključuje broj ponavljanja, setove, tempo i snagu koji uzrokuju željene promjene u izdržljivost, veličini i obliku preopterećene mišićne skupine. Specifične kombinacije ponavljanja, setova, vježbi, otpora i sile ovise o cilju individualne vježbe.

Trening snage također zahtijeva pravilno izvođenje pokreta s odgovarajućom mišićnom skupinom, a ne prijenos težine za različite dijelove tijela. Trener može pomoći da pravilno izvodite vježbe kako bi iz njih izvukli maksimum za sebe.

Zašto je trening snage važan? Anaerobne vježbe same po sebi ne uzrokuju gubitak težine, u stvari, oni koji vježbaju mogu dobiti na težini zbog povećanja mišićne mase. Mišićno tkivo je metabolički najaktivnije tkivo u tijelu i izgara do 50 kalorija po kilogramu! To znači da ako dodate 5 kilograma mišića na svoje tijelo, sagorjet ćete dodatnih 250 kalorija svaki dan čak iako samo sjedite!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije