Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Brzo hodanje vs. trčanje

Brzo hodanje vs. trčanje

Brzo hodanje vs. trčanje
  • Objavljeno: Utorak, 22.04.2014.
  • Broj pregleda: 1.974
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Može biti teško svakodnevno odlaziti na treninge jer to znači da se trebamo svakodnevno prilagođavati vremenu, trenutnom raspoloženju i rasporedu treninga. Dobra vijest je da neke vježbe možete raditi na otvorenome, i to bez nadzora stručne osobe ili trenera.

Kardiovaskularne vježbe su najbolji primjer. One se smatraju najboljima za mršavljenje i održavanje zdravlja. Lake su za izvođenje, nije potrebna dodatna oprema i učinkovito sagorijevaju kalorije. Brzo hodanje, plivanje, trčanje i trčanje su samo neke od vrsta kardiovaskularnih vježbi.

Postoji prava debata oko toga je li brzo hodanje bolje i učinkovitije od trčanja. Stručnjaci još uvijek nisu otkrili točan odgovor jer sve ovisi o pojedincu.

Koju god tjelovježbu da odaberete, trebate znati da nosi prednosti i nedostatke. U obzir morate uzeti svoj cilj, dob i tjelesnu težinu jer nije svaka vježba za svakoga, i nećete svakom vježbom postići iste rezultate.

Zapamtite da trebate započeti polako i postepeno povećavati vrijeme i intenzitet vježbanja. Ako patite od bilo kakvih medicinskih stanja, svakako se posavjetujte s liječnikom prije početka svakodnevnog vježbanja.

Učinkovitost

Veliki broj ljudi smatra da trčanje troši više kalorija, što i je istina. No, nije sve tako jednostavno kada je u pitanju brojanje kalorija. Brzina je važan faktor.

Ako trčite polako, a brže hodate, to znači da ćete brzim hodanjem potrošiti više kalorija. Također, ako ste u stanju hodati dulje, a trčati kraće, moguće je da ćete hodanjem potrošiti više kalorija. Stručnjaci ističu da je za potrošnju kalorija najbolja kombinacija trčanja i hodanja.

Kako bismo ravnopravno uspoređivali trčanje i hodanje, obje aktivnosti se moraju odvijati pri istoj brzini i udaljenosti. Kada bi svi faktori bili na jednak način zadovoljeni, trčanje bi zauzeo prvo mjesto.

No, učinkovitost brzog hodanja možete značajno povećati nošenjem utega za noge i ruke. Također probajte hodati što brže i dulje, jer ćete na taj način povećati potrošnju kalorija.

Što se tiče prednosti za zdravlje srca i krvožilnog sustava, obje vrste vježbi su jednako učinkovite jer ubrzavaju rad srca, disanje i potiču znojenje.

Rizici

Brzo hodanje sa sobom nosi znatno manje rizika od nastanka ozljeda, u odnosu na trčanje. Sigurno je za sve osobe, neovisno o dobi, spolu i tjelesnoj težini.

Ustvari, brzo hodanje se smatra jednom od najsigurnijih tjelovježbi. Trčanje, s druge strane, povećava rizik od nastanka ozljeda, naročito na području koljena.

Faktori kao što su tjelesna težina i životna dob se svakako moraju uzimati u obzir kada je trčanje u pitanju, dok kod brzog hodanja to postaje manje važno.

Trčanje je tjelovježba jačeg intenziteta, u odnosu na brzo hodanje, i ne preporuča se osobama koje pate od medicinskih stanja kao što su bolovi u leđima ili koljenima.

Rizik od nastanka ozljeda tijekom trčanja možete značajno smanjiti ako ćete uložiti u kvalitetne tenisice i odabrati dobru površinu za trčanje. To može biti staza za trčanje, travnata površina bez rupa ili pak beton.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije