Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Hodajte i mršavite!

Hodajte i mršavite!

Hodajte i mršavite!
  • Objavljeno: Petak, 14.06.2013.
  • Broj pregleda: 2.413
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jeste li i vi jedna od osoba koja dane provodi šećući, ali ne vidi nikakve rezultate? Šetnja može biti odlična tjelovježba, gotovo jednako učinkovita kao i trčanje.

I dok mnogi ljudi misle da šetanje ne sagorijeva kalorije i ne predstavlja kvalitetnu aerobnu vježbu, trebate znati da je šetnja jedna od najzdravijih aktivnosti i uz to čovjeku najprihvatljivija i, moglo bi se reći, u genima.

Liječnici preporučuju da dnevno napravite 10000 koraka. Ovisno o spolu, težini, brzini hodanja i dobi, potrošit ćete između 300 i 500 kalorija, što nikako nije malo.

Kako biste rezultate šetnje vidjeli što prije, pridržavajte se nekoliko jednostavnih tehnika koje nam donose najbolji svjetski stručnjaci.

Koristite ruke

Brzo savijanje i pokretanje ruku pomaže da hodate brže, ali i da sagorijevate više kalorija. Koristite ruke kada god možete dok šećete jer je to odličan način i da skinete suvišne kilograme s područja ruku.

Radite manje korake

Najbolji način da ubrzate hodanje i sagorijevanje kalorija jest da radite manje korake i hodate brže. Jednu minutu napravite 100 brzih koraka, zatim se odmarajte jednu minutu, nakon toga opet napravite 100 koraka. Ponovite 12 puta.

Koristite nordijske štapove

Nordijski štapovi vam mogu pomoći da potrošite 20% više kalorija jer naprežete mišiće gornjeg dijela tijela. Držite ih čvrsto i oslanjajte se na njih. Nordijski štapovi su odlični za šetanje po neravnim površinama jer smanjuju pritisak na zglobove.

Postavite si cilj

Dok šećete trebali biste si postaviti neku točku do koje ćete šetati brzo (klupica, trgovina, ograda, park). Usporite dok se približite cilju, malo odmorite i nastavite brže prema drugom cilju.

Uložite u dobre tenisice

Kako bi šetanje bilo što učinkovitije, ali i zdravije, potrebne su vam dobre tenisice. Potražite pomoć stručne osobe i odaberite tenisice koje će pružati dobru potporu vašim stopalima.

Stanite uspravno

Kada šećete uspravno, mišići stražnjice i leđa su u mogućnosti pravilno raditi, odnosno naprezati se. Šećite brzo, pazite na držanje i potrošit ćete više kalorija. Kako biste bili sigurni da u svakom trenutku stojite uspravno, pazite da ramena budu u ravnini s kukovima.

Radite vježbe snage

Šetanje je odlična aerobna vježba koja pomaže u skidanju suvišnih kilograma. Ipak, potrebne su vježbe snage kako biste tijelo oblikovali i učvrstili. Svakih 5 minuta šetanja stanite i napravite nekoliko čučnjeva ili sklekova. Ovo će značajno ubrzati vaš metabolizam i pomoći da sagorijevate kalorije brže, čak i za vrijeme mirovanja. Ako pješke idete s posla, čim dođete kući napravite nekoliko sklekova i čučnjeva.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije