Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Joga razgibavanje ili mistika?

Joga razgibavanje ili mistika?

Joga  razgibavanje ili mistika?
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 1.540
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uvod

Najpopularniji sustav asketskih pravila koji sadrži ostatke mnogih primitivnih ideja i običaja danas ima sličan status kao i fitness-dvorane. No je li joga ipak nešto više od razgibavanja?

Za hinduiste joga predstavlja tehniku ili disciplinu koja vodi do sjedinjenja s vrhovnom natprirodnom silom ili duhom. Opisuje ju se kao "naprezanje sve snage tijela, uma i duše prema Bogu". Za zapadnjake koji uz tjelovježbu traže i unutarnji mir joga se čini mnogo prizemnijom tehnikom. Gipko tijelo i miran duh sve na jednom mjestu.

Tko je prizemljio jogu?

Izvorna sanskrtska riječ za "jogu" može značiti sjediniti ili zajedno upregnuti ili ujarmiti, zauzdati ili kontrolirati. Stresom i depresijom pogođeni poslovni ljudi pecaju se upravo na riječi zauzdati i kontrolirati ? stres uglavnom.

Za sve su krivi veseli hipiji koji su Indiju i sve istočno popularizirali od 60-ih godina 20. stoljeća. Kasnije se od nečeg trebalo i živjeti pa su nikle dvorane za jogu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije