Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako nas tjelovježba nagrađuje?

Kako nas tjelovježba nagrađuje?

Kako nas tjelovježba nagrađuje?
  • Objavljeno: Srijeda, 21.08.2013.
  • Broj pregleda: 181
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bolje raspoloženje

Mrzovoljni ste? Tjelovježba vas može učiniti sretnijima. Kada vježbate vaše tijelo proizvodi endorfine, spojeve koji su zaslužni za dobro raspoloženje. Bolje raspoloženje ćete primijetiti već nakon nekoliko minuta vježbanja, a djelovanje redovite tjelovježbe će trajati puno dulje.

Više energije

Možda će vas ovo iznenaditi, ali vaše tijelo će imati više energije ako ga pokrećete. Ponekad, kada ste umorni, vježbanje je zadnje što želite raditi. No, kada vježbate svakodnevno, taj popodnevni umor će nakon nekog vremena u potpunosti nestati.

Kvalitetan san

Redovita tjelovježba će vam pomoći da bolje i mirnije spavate. Kada tijelo stavljate pod veći napor, veća je vjerojatnost da ćete mirno spavati. Vrijeme vježbanja nije naročito važno, osim ako već imate poteškoće sa spavanjem. U tom slučaju, vježbajte u jutarnjim ili ranim popodnevnim satima.

Više samopouzdanja

Upravo ste trčali i osjećate se kao da možete osvojiti čijeli svijet. Kada postignete nešto što mjesecima želite, bilo da je to bolja kondicija ili čvršće tijelo, vaše samopouzdanje sve više raste. Tjelovježba će vam definitivno pomoći da zavolite sami sebe.

Manje stresa

Tjelovježba umiruje um i tijelo. Kada tijelo stavljate pod veliki napor, razina hormona stresa, kao što su adrenalin i kortizol, se značajno smanjuje. Stres i anksioznost nestaju naročito brzo nakon aerobne tjelovježbe.

Veća produktivnost

Želite biti produktivniji na poslu, školi ili fakultetu? Počnite redovito vježbati. Jednim istraživanjem se pokazalo da su osobe, koje svakodnevno vježbaju, značajno produktivnije tijekom rada, ali i poslije. Također su sretnije i bolje se slažu s kolegama.

Kontrola tjelesne težine

Tjelovježba i zdrava prehrana su najbolji prijatelji vašeg zdravlja. Bilo da želite smršaviti ili se udebljati, tjelovježba je ključna. Pokušajte svaki dan u tjednu vježbati oko 30 minuta.

Dulji život

Redovita tjelovježba će dodati koju godinu vašem životu. To vrijedi čak i ako niste profesionalni sportaš. Sve što je potrebno jest da se pokrenete. Samo malo vježbanja je dovoljno vašem tijelu da vas nagradi. Istraživanja su pokazala da svaki sat vježbanja dodaje 2 sata vašem životu.

Snažne kosti i mišići

Vaše kosti i mišići postaju sve snažniji tijekom vježbanja. Za ovo su naročito zaslužne vježbe snage i vježbe tijekom kojih nosite vlastitu tjelesnu težinu (hodanje, plesanje). One će vam pomoći da vas kosti i mišići dobro služe i kada ostarite. Zaštitit će vas od osteoporoze i pospješiti koordinaciju i ravnotežu.

Zdravo srce

Nije tajna niti novost da tjelovježba štiti zdravlje srca. Smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, regulira razinu kolesterola i sprječava nastanak visokog krvnog tlaka.

Zaštita od raka

Redovita tjelovježba vas može zaštiti od nekih vrsta raka, uključujući rak crijeva, dojke i pluća. Čak i osobe koje pate ili su patile od raka imaju bolju kvalitetu života ako redovito vježbaju.

Ublaženi simptomi artritisa

Ako patite od artritisa, svakako počnite redovito vježbati kako biste ublažili simptome. Vježbe koje ne opterećuju zglobove (plivanje) su savršene i značajno će ublažiti bol u zglobovima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije