Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Koliko ste vitki?

Koliko ste vitki?

Koliko ste vitki?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 19.08.2013.
  • Broj pregleda: 292
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Oblik tijela, životni stil, geni i kardiovaskularne sposobnosti određuju vitkost pojedinca. Ne postoji univerzalan način povećanja razine vitkosti, koji bi odgovarao svima. U obzir treba uzeti razlike kao što su životne navike, mišićno tkivo, genetika i sveukupno zdravlje.

5 komponenti vitkosti

Vitkost je teško izmjeriti. Tako, na primjer, trkači na duže staze imaju odlično kardiovaskularno zdravlje, ali kada pogledate njihove noge, nećete primijetiti naročito visoku razinu fleksibilnosti i snage.

Također, netko tko je pretio i aerobno vitak, može biti zdraviji i vitkiji od nekoga tko je normalne tjelesne težina, a uopće ne vježba.

Cjelokupna tjelesna vitkost se sastoji od 5 različitih elemenata:

  • aerobna ili kardiovaskularna izdržljivost
  • snaga mišića
  • izdržljivost mišića
  • fleksibilnost
  • tjelesni sastav.

Za određivanje točne razine vitkosti potrebno je posebno izmjeriti sposobnost u sudjelovanju aerobnim vježbama i vježbama snage, izdržljivost i fleksibilnost. Za mjerenje postotaka masti i mišića u tijelu koriste se posebni uređaji.

Za postizanje veće razine vitkosti i očuvanje cjelokupnog zdravlja nužan je rad na optimizaciji svih komponenti.

Kako povećati razinu vitkosti?

Ako imate problema sa zdravljem, svakako se posavjetujte s liječnikom prije bilo kakvih promjena u životnim navikama. Jednom kada dobijte odobrenje liječnika, znat ćete da nemate više nikakvih izgovora. Da biste povećali razinu vitkosti, slijedite ove jednostavne korake.

Slijedite upute

Pratite aktualne upute stručnjaka. Stručnjaci trenutno savjetuju najmanje 2.5 sata umjerene fizičke aktivnosti tjedno. Možete ih rasporediti po danima ili pak sve odraditi u jednom danu. Najmanje 2 puta tjedno radite aerobne vježbe i vježbe snage koje će aktivirati veći dio mišića u tijelu. Izbjegavajte neaktivnost i zapamtite da je bilo kakva aktivnost bolja od nikakve.

Šetnja je najbolja za početak

Šetnja je najlakši način da počnete redovito vježbati. Jednostavna je i nije potrebno neko posebno znanje. Koristite pedometar (brojač koraka) kako biste otprilike znali koliko ste koraka napravili. Šetnju uključite u svakodnevne aktivnosti. Možete šetati dok pričate na mobitel ili se rjeđe koristiti automobilom ili gradskim prijevozom.

Natječite se samo protiv sebe

Bez obzira na to koju aktivnost odaberete kako biste povećali razinu vitkosti, nikada svoj napredak ne uspoređujte s napretkom neke druge osobe. Postavite si cilj i napravite sve što možete da dođete do tog cilja. Nekima će ići bolje, nekima lošije, ali vi trebate zapamtiti da je u pitanju vaše zdravlje, a ne utakmica u kojoj se trebate natjecati.

Nemojte se previše iscrpiti

Jedan od odličnih preventivnih koraka je mjerenje broja srčanih otkucaja. Prije odlaska u krevet i čim se probudite izmjerite broj otkucaja srca. Tako ćete znati je li sve u redu. Povećanjem aktivnosti će se broj otkucaja srca također povećavati,. Važno je da se savjetujete s liječnikom oko maksimalne gornje granice otkucaja srca tijekom vježbanja. Još jedan pokazatelj su bolovi u mišićima. Naravno da ćete osjetiti mišiće, ali oni nikada ne bi smjeli postati upaljeni. Ako imate problema s upalom mišića, to će vam biti pokazatelj da idući put morate vježbati laganijim intenzitetom.

 

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije