Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Korektivna gimnastika

Korektivna gimnastika

Korektivna gimnastika
 • Objavljeno: Petak, 23.04.2010.
 • Broj pregleda: 5.034
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Korektivna gimnastika je kineziterapijska metoda gdje nam riječ korektivna ukazuje na suštinu ove metode, a to je ispravljanje.

U kineziterapiji ciljanom gimnastikom djelujemo na ispravljanje deformiteta i loših posturalnih odnosa u tijelu koji uzrokuju bol, skraćenost ili istegnutost mekih tkiva, koštane i zglobne deformitete i težu patologiju kao što su problemi sa normalnim radom organa, pritisci na korjene živaca, različita duljina ekstremiteta, asimetrija hoda, narušeni biomehanički odnosi i dr.

Važno je znati da održavanje uspravne pozicije tijela zahtjeva stalno prilagođavanje mišića trupa i udova, koji su pod automatskom i svjesnom kontrolom centralnog nervnog sistema, sa ciljem suprostavljanju sili gravitacije. Principi korektivne gimnastike su usmjereni prema rješenju svakog specifičnog deformiteta kako bi se uspostavili normalni odnosi svih struktura lokomotornog sustava.

Ovu vrstu gimnastike koristimo kod deformiteta stopala (pes equinovarus, pes equinus, pes adductus, pes abductus, pes calcaneus i dr.), krivog vrata (torticolis), skolioza, naglašenih kifoza i lordoza, lošeg držanja, izbočenih (pectus carinatum) i udubljenih prsiju (pectus excavatum), deformiteta kukova (displazija, suluksacija ili luksacija), hiperekstenzije koljena (genu recurvatum), genu valga i vara ( O i X noge), ravnih  stopala (pes planus) i miješanih deformiteta.

Program vježbi sadrži sve kineziterapijske aspekte važnih za izliječenje: snaženje oslabljenih mišića, istezanje skraćene muskulature i ostalih mekih struktura, vježbe cirkulacije i disanja, mobilizacija zglobova, pravilno pozicioniranje okolnih segmenata, stabilnost, balans i koordinacija, korištenje tehnike Kinesio Tapinga u svrhu zadržavanja postojeće korekcije, inhibiciju skraćene i facilitaciju oslabljene muskulature. 

Najbolji rezultati se postižu redovnim dolaskom na terapiju kao i ponavljanjem naučenih vježbi kod kuće. Uz terapiju, treba koristiti ortopedska pomagala ukoliko se uvidi terapijski smisao njegova korištenja.

Edukaciji pripada posebno mjesto. Pacijent mora shvatiti pravilno izvođenje i važnost naučenih vježbi te dugotrajno provođenje programa kako bi postigao zadani cilj. To se osobito odnosi na roditelje koji su uključeni u terapeutski proces svoje djece i na mlađe ljude koji nerijetko ne shvaćaju posljedice izostanka liječenja deformiteta.

Obuhvaća ciljane vježbe koje djeluju na ispravljanje deformiteta i lošeg držanja, kao i prevenciju nastanka iskrivljenja kralješnice i slabljenja muskulature.

Korektivnim vježbama uspješno rješavamo problem:

 • skolioze
 • kifoze
 • lordoze
 • lošeg držanja
 • tortikolisa
 • pectus carinatum (kokošja prsa)
 • genua vara, genua valga
  (deformacije koljena X i O noge)

Nisko intenzivne vježbe na prostirci za poboljšanje zdravlja kralježnice

Zdravlje kralježnice je jedno od važnijih stvari u životu svih nas pa smo tako i u našem fitnesu odlučili posvetiti puno pažnje preventivi deformitetima i patologiji kralježnice kao i ozdravljenju već nastalih oboljenja. Korektivna gimnastika je program koji se sastoji od niza vježbi usmjerenih zdravoj kralješnici i spriječavanju negativnih nuspojava prilikom njihovog izvođenja.

Vježbe se izvode uz opuštajuću glazbu, na prostirkama, bez ili uz pomoć rekvizita, pod budnim okom stručnog fizioterapeuta. Naši klijenti su mahom dugogodišnji polaznici ovog programa, a uključiti se možete kad želite jer su vježbe prilagođene svima koji žele zdraviju kralješnicu.

Preporučujemo također i fizioterapijski pregled koji Vam stoji na usluzi u našem centru. Pregledom se određuje status vaše kralježnice i  planski određuju specifične vježbe, a po potrebi ukazuje brži put do ozdravljenja kroz dodatne fizioterapeutske "alate".

Naravno, ukoliko vam na kraju dana treba masaža, na usluzi vam stoje fizioterapeuti vještih ruku i golemog iskustva...

 

Ustanova Medeor
Koturaška 71, Zagreb
Tel.: 01 61 71 274
Fax: 01 61 71 299

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije