Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

L-karnitin

L-karnitin

L-karnitin
  • Objavljeno: Petak, 10.04.2009.
  • Broj pregleda: 4.350
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je L-karnitin?

L-karnitin je opće prihvaćen kao tvar koja poboljšava rezultate. Promovirana kao tvar koja "topi" masnoće i utječe na rast mišića time poboljšavajuće performanse onog koji je uzima. On je opskrbljivač energije i bitan je za mnoge sportove i sve one koji se relaksiraju. Osobito je od velikog značaja za one koji se bave sportovima izdržljivosti jer pri povećanoj izmjeni masnoća štiti spremnik ugljikohidrata i povećava energiju.

L-karnitin štiti i obrambeni sustav i zbog toga se naziva intramitohondrijalni protuotrov. Zapravo to je proizvod koji nastaje iz aminokiselina lizina i metionina. Ako nema L-karnitina masti se ne iskorištavaju za stvaranje energije nego se pojačano talože u mišićima i masnim tkivima. Naziv je dobio po tome što je prvi put otkriven u mesu 1905.godine. Postoje dvije forme karnitina: D-karnitin i L-karnitin. Tehnologija se okrenula L-karnitinu budući da je D-karnitin slabo aktivan i toksičan. Ljudski organizam isto proizvodi L-karnitin ali u nekim uvijetima tijelo ga ne može proizvesti dovoljno pa ga treba unositi izvana. U stanjima kada nema dovoljno L-karnitina dolazi do smanjene proizvodnje energije u stanicama, posebno onima koje koriste masti. Dolazi do slabosti mišića i općenitog osjećaja slabosti.

1960.godine dokazano je da karnitin ima bitnu zadaću u skeletnim i srčanim mišićima u procesu beta oksidacije masti.

Srce, skeletni mišići i druga tkiva ne mogu sami sintetizirati karnitin pa su isključivo ovisni o količini hranom unešenog karnitina. Dodatkom L-karnitina mogu se popraviti stanja kod mnogih bolesti. Kliničkim istraživanjima je dokazano da poboljšava stanje kod srčanih oboljenja, Alzheimera, dijabetesa, oboljenja jetre, depresije itd. Koristan je i kod angine pektoris jer poboljšava iskorištavanje kisika i stvaranje energije u mitohondrijima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije