Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Najbolje i najgore vježbe za srce

Najbolje i najgore vježbe za srce

Najbolje i najgore vježbe za srce
  • Objavljeno: Utorak, 30.12.2014.
  • Broj pregleda: 4.613
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Najbolje vježbe

Intervalni trening

Odličan je za prevenciju srčanih bolesti i dijabetesa, za mršavljenje i povećanje fizičke kondicije. Kombinirajte kratke intervale vježbi visokog i niskog intenziteta. Primjerice, šećite polagano 3 minute, a 1 minutu brzo trčite.

Neprestano povećanje i smanjivanje broja otkucaja srca pospješuje funkciju srca, sagorijeva kalorije i pospješuje potrošnju masti i eliminaciju suvišnog šećera iz krvi.

Aerobne vježbe

To su vježbe za cijelo tijelo, a ne stvaraju pritisak na zglobove. Njima potičete rad svih mišića. Rolanje, plivanje, šetanje, plesanje, trčanje i vožnja bicikla su samo neke od aerobnih vježbi.

Aerobne vježbe pospješuju rad srca i cjelokupnog krvožilnog sustava. Dodajte kratke intervale vježbi visokog intenziteta i odradit ćete savršen trening.

Vježbe snage

Vježbe snage su također jedan oblik intervalnog treninga. Ubrzavate rad srca tijekom ponavljanja, a usporavate tijekom pauza između setova.

Jačanjem mišića ćete smanjiti opterećenje srca. Vježbe snage radite s utezima i radite one vježbe koje potiču rad većeg broja mišićnih skupina.

Vježbe za trup

Vježbama za trup ćete ojačati mišiće trupa, povećati fleksibilnost i ravnotežu. Smanjit ćete opterećenje kralježnice i potaknuti pravilno držanje.

Pravilnim držanjem ćete omogućiti nesmetano cirkuliranje krvi i na taj način olakšati rad srca.

Joga

Osim što će vas opustiti, joga će regulirati razinu krvnog tlaka, zbog čega će krv lakše cirkulirati tijelom i smanjiti opterećenje srca. Joga također jača mišiće trupa.

Postoje različiti tipovi joge i neki od njih mogu više odgovarati vama i vašim potrebama, stoga svakako predlažemo da se posavjetujete sa stručnjakom.

Lagana cjelodnevna aktivnost

Osobe koje su cijeli dan aktivne kroz različite aktivnosti, kao što su čišćenje, vrtlarenje ili šetanje, troše više kalorija i općenito su zdravije od osoba koje dnevno vježbaju 30 do 60 minuta, a ostatak vremena sjede.

Iskoristite svaki trenutak za fizičku aktivnost pa vam posebni treninzi neće ni trebati. Tako, primjerice, s posla jedan dio puta idite pješice i hodajte dok razgovarajte na mobitel.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije