Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Najčešće greške kod trčanja na traci

Najčešće greške kod trčanja na traci

Najčešće greške kod trčanja na traci
  • Objavljeno: Petak, 16.01.2015.
  • Broj pregleda: 1.074
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Trčanje na traci, u zatvorenom i toplom prostoru, je odlična zamjena za trčanje na otvorenome kada vremenski uvjeti nisu pogodni.

Trčanje na traci se može činiti jako jednostavnim, ali veliki broj ljudi radi greške koje ih drže dalje od cilja, ali i povećavaju rizik od nastanka ozljeda.

Preskakanje zagrijavanja

Kada vaše tijelo nije u potpunosti spremno za vježbanje, bit će mu teško održavati željeni ritam vježbanja. To će vas obeshrabriti i povećati vjerojatnost od odustajanja. Zagrijavanje je važan dio svake tjelovježbe, uključujući i trčanje na traci.

Ako niste sigurni u to koliko dugo je potrebno vašem tijelu da se zagrije, posavjetujte se sa stručnjakom. U pravilu je dovoljno 10 do 15 minuta brzo hodati ili polagano trčati. Važno je da zagrijete sve mišićne skupine, ali i pripremite zglobove za ono što ih čeka.

Trčite na traci i čitate

Ako ste od onih koji trčanje na traci žele učiniti ugodnijim pa čitate časopis ili knjigu, vrijeme je da odmah prestanete s tom navikom. Velika je vjerojatnost da se nećete nimalo uznojiti, stoga se nemojte čuditi ako duže vrijeme nećete primijetiti nikakve rezultate.

Vašem tijelu je potreban izazov, stoga je važno da povećavate granice vježbanja. Kada vam tempo kojeg sada svladavate postane prelagan, jako je važno da ga povećate jer nećete primijetiti rezultate vježbanja. Zaboravite na časopise i knjige, fokusirajte se na vježbanja, a čitanje ostavite za opuštanje nakon vježbanja.

Držite se za rukohvate

Držanjem za rukohvate će vam biti lakše trčati, ali nećete raditi uslugu svojem tijelu. Na ovaj način podsvjesno podcjenjujete sposobnosti svojeg tijela i olakšavate mu cijeli trening.

Držanjem za rukohvate ćete smanjiti naprezanje mišića trbuha i samim time će vam trebati puno dulje da dođete do željenih rezultata. Umjesto da trening učinite što lakšim, ubrzajte tempo i upoznajte se s granicama koje vaše tijelo itekako dobro podnosi.

Trčite istim tempom

Na početku je važno da započnete polako, naročito ako niste navikli na fizičku aktivnost. No, jednom kada vam sporiji tempo postane toliko lagan da se ni ne preznojite, vrijeme je da ga promijenite.

Stručnjaci ističu da je na traci za trčanje najbolje mijenjati tempo. Nekoliko minuta trčite najbrže što možete, potom nekoliko minuta hodajte. Na ovaj način će i vaše tijelo i um ostati prisutni, a vježbanje će biti učinkovitije, ali i zanimljivije.

Skačete s trake za trčanje koja je u pokretu

Možda vam se ne čini opasnim brzo skočiti s trake i otići po ručnik ili vodu, ali na ovaj način značajno povećavate rizik od nastanka ozljeda, bez obzira na to koliko ste spretni i koordinirani.

Skakanjem s trake vrlo lako možete istegnuti gležanj, nezgodno pasti i ozlijediti se. Isplati se zaustaviti traku jer ozljeda vas neće samo boljeti, već će vam uskratiti nekoliko tjedana vježbanja. Zapamtite da se možete ozlijediti toliko jako da ćete kasnije jako teško vježbati istim intenzitetom kao sada.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije