Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Najčešće greške koje radimo prilikom vježbanja

Najčešće greške koje radimo prilikom vježbanja

Najčešće greške koje radimo prilikom vježbanja
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.06.2009.
  • Broj pregleda: 1.359
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Budite kao profesionalci i izbjegnite greške za vrijeme vježbanja

Održavanje fit forme je poprilično teško, no uz malo truda i ustrajnosti i vi možete imati savršeno oblikovano tijelo o kojem ste sanjali. Ipak prije nego počnete, ili ako ste već i počeli raditi na sebi, dobro će vam doći informacija o najćešćim greškama koje radimo prilikom vježbanja. Neke ćete prepoznati kod drugih, a neke možda i sami radite, pa vam donosimo i jednostavne načine kako da ih izbjegnete.

Biranje krive težine utega

Biranje ispravne težine utega za vježbanje kad radite na snazi je kompliciranije nego se čini. Preteški utezi mogu izazvati ozljede (mini-oštećenja mišića i ligamenata koja mogu prerasti u pravi problem) dok prelagani neće imati nikakvog utjecaja. Za ispravno uravnoteženo vježbanje trebali biste uteg moći podignuti 10 do 12 puta prije nego što osjetite da više ne možete.

Zaboravljate piti

Vježbanje će vam biti puno teže ako ste dehidrirani. Pijte deci i pol do dva deci vode svakih petnaest minuta dok vježbate. Piti možete i izotonično piće koje brzo nadomješćuje tekućinu koju izgubite vježbanjem. Izotonični napitke koriste i brojni sportaši za vrijeme napornih treninga.

Imate nerealne ciljeve

Mnogi od nas često žele odmah vidljive rezultate i ako se ništa ne vidi u roku od tjedan ili dva odustajemo od vježbanja. No rezultati se neće vidjeti odmah i potrebno je ustrajati u redovitom vježbanju. Jednom kad počnete biti realističniji s ciljevima koje želite postići, bit će ih lakše i postići.

Vježbanje, a ne čavrljanje

Ako odlazite u teretanu ili na neki sport samo da biste se družili i čavrljali nemojte se čuditi što nema rezultata. Nemojte se zavaravati da će vas deset minuta plivanja i 30 minuta odmaranja u jacuzziju utegnuti. Potrebno vam je barem pola sata intenzivnog vježbanja najmanje tri puta tjedno kako biste vidli stvarne rezultate.

Zaboravljate se istegnuti

Najčešća stvar koju amateri sportaši previde prije i poslije vježbanja je istezanje. Istezanje služi kao zagrijavanje na početku i hlađenje na kraju vježbanja i pomaže vam poboljšati fleksibilnost, spriječiti bolove i izdužiti mišiće. Istezanje ne treba biti komplicirano. Pokušajte se istegnuti u vis naizmjence sa svakom rukom, a zatim sa obje. U kuku se zarotirajte u stranu koliko najviše možete. Dotaknite prstima pod i osjetite kako vam se mišići nogu istežu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije