Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Oblikujte svoje tijelo kako želite

Oblikujte svoje tijelo kako želite

Oblikujte svoje tijelo kako želite
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 23.03.2009.
  • Broj pregleda: 1.396
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Oblikovanje tijela je pametan način korištenja određenih principa vježbanja, fitnessa i kvalitetne prehrane.

Oblikovanje tijela je pametan način korištenja određenih principa vježbanja, fitnessa i kvalitetne prehrane, kako bi napravili željene promjene na tijelu. Prečesto se ovaj izraz mijenja s drugim programima tjelesnog vježbanja, koji ne vode nužno do jačanja i oblikovanja tijela na siguran i učinkovit način.

Postoji nekoliko elemenata oblikovanja tijela, iako svi nisu primjenjivi za svaku ženu. Smanjenje masnog tkiva, celulita, učvršćivanje kože, oblikovanje mišića, gubitak centimetara oko struka, promjene u građi tijela, obliji bokovi ili okrugla stražnjica, jačanje mišića ruku ili ramena, gubljenje masnog tkiva s trbuha - sve navedeno možemo svrstati u oblikovanje tijela za žene.

Dvije žene sa različitim ciljevima, mogu raditi isti fitness program, uz istovremeno pridržavanje plana prehrane koji je napravljen tako da prati njihove ciljeve te ovisno o polazištu, mogu postići mjerljiv napredak i dosljedan uspjeh.

Kod žene sa 30-tak kilograma viška sa željom da smršavi tijelo funkcionira na sličan način kao i kod žene koja je malo premršava i želi dobiti nekoliko kilograma mišićne mase i seksi obline uz vježbe oblikovanja tijela, a istovremeno želi općenito poboljšati zdravlje i kondiciju. Iako možda postoje razlike u prirodnim fizičkim sposobnostima koordinacije ili snage, obje mogu raditi isti tip vježbi. Ključni faktor koji će ih približiti željenim ciljevima oblikovanja tijela su razlike u unosu kalorija i kvaliteti hrane. A ciljevi mogu biti različiti - od toga da žele izgledati izvrsno bez odjeće do toga da žele ponovno "stati" u odjeću određene veličine.Također cilj oblikovanja tijela može biti želja osjećati se privlačno, seksi, samopouzdano i puno energije.

Kardiovaskularne ili areobne vježbe mogu biti malo drugačije od jednog tjelesnog tipa do drugog. Žena koja želi smršavjeti kako bi postigla svoj cilj, posvetit će se više kardiovaskularnim vježbama (25 do 40 minuta) za razliku od žene koja želi ojačati određene dijelove tijela i dati im ženstveniji oblik (15 do 25 minuta).

Neki programi oblikovanja tijela pokušavaju kombinirati vježbe otpora sa kardiovaskularnim ili aerobnim vježbama. Iako to nije jednostavno i većina programa nije kvalitetno pripremljeno, ipak je moguće, osobito kad program oblikovanja tijela koristi vlastitu težinu za izvođenje vježbi. Koristi od ovog tipa programa su vrlo blizu tome što je bitno za oblikovanje tijela.

Programi za oblikovanje tijela se obično ne susreću u dvoranama za fitness. Ili ćete imati individualan program jačanja mišića i vježbanja na spravama ili će veće grupe zajednički raditi neku vrstu aerobika sa nekoliko osnovnih pokreta oblikovanja tijela. Prave vježbe oblikovanja tijela iskorištavaju gravitaciju, utege i kineziologiju kako bi se na ženskom tijelu dogodile promjene u obliku poboljšanja tjelesne kondicije, uz izvođenje vježbi za određene mišiće. Kad se ovi faktori dobro kombiniraju, možete realno očekivati rezultate unutar tri do četiri tjedna- osobito ukoliko malo obratite pažnju na nutritivne vrijednosti obroka i dnevni unos kalorija.

Najbolji programi za oblikovanje tijela bi trebali biti mobilni ? to znači da ih možete raditi bilo gdje i bilo kada. Tako nećete moći smišljati tipične isprike zbog čega se ne pridržavate programa i omogućit ćete si kontinuirani napredak prema postizanju ciljeva oblikovanja tjelesne figure kakvu želite.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije