Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Šest jednostavnih savjeta za vježbanje

Šest jednostavnih savjeta za vježbanje

Šest jednostavnih savjeta za vježbanje
  • Objavljeno: Srijeda, 08.04.2009.
  • Broj pregleda: 1.008
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vježbati bi trebali svi i vjerojatno svi to vrlo dobro znaju. No vjerujemo kako su rijetki oni koji u svakodnevni ritam uspiju ugurati pola sata gimnasticiranja ili nekog drugog oblika vježbanja. Nedostatak vremena, novca ili motivacije samo su izgovori koje trebate odbaciti i napokon početi raditi nešto za sebe.

Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta koji bi vam mogli olakšati vježbanje.

Radite nešto u čemu uživate

Vježbanje ne mora značiti da ćete sate i sate provoditi u teretani. Ne znači da morate potrošiti brdo novca na nove sprave koje vjerojatno nikada nećete koristiti. Raditi bilo što što vas pokreće izvrsno je i bolje nego ne raditi ništa. Hodanje, na primjer, možete prakticirati bilo gdje, u bilo kojoj klimi, a da ne spominjemo da je ljudsko tijelo i stvoreno za kretanje. Vožnja biciklom, vrtlarenje, plesanje, čišćenje kuće, igranje s djecom u vrtu, sve to može biti dio vaše dnevne rutine.

Prije vježbanja uvijek se zagrijte

Prije vježbanja, bez obzira na to kakav oblik rekreacije odabrali, vrlo je važno zagrijati se. Istezanjem ćete umanjiti mogućnost da oštetite mišiće i potaknut ćete protok krvi. Ubrzat ćete rad srca. Za istezanje odvojite nekoliko minuta i spremni ste za vježbanje.

Odredite vrijeme za vježbu

Vrlo je važno odrediti vrijeme za vježbu. U suvremenom svijetu svi više-manje imaju pretrpan raspored u kojem se uglavnom brinu za sve drugo više nego za sebe. Jednom kada vježbanje postane dio vašeg popisa stvari koje obvezno morate napraviti, vjerojatno ćete ga se i pridržavati. Budite predani, a ako će vam biti lakše održavati kontinuitet u društvu, na vježbanje krenite s prijateljicom ili prijateljem.

Zapamtite da vas vježbanje može napuniti energijom

Iako vam se čini da ste preumorni za vježbanje, svakako probajte odraditi dnevni trening. Bit ćete iznenađeni koliko ćete se bolje osjećati kada završite s vježbanjem. Vježbanje oslobađa od stresa, a kako znate, stres je najveći uzročnik gubitka energije.

Kombinirajte razne vrste vježbe

Kao i sve ostalo, i vježbanje može postati dosadno, a ako vam postane monotono, vrlo vjerojatno ćete odustati. Promijenite rutinu, intenzitet ili mjesto vježbanja.

Uključite se u neki ekipni sport

Ako se stvarno želite baviti svojim tijelom, uključite se u neki timski sport i to je najbolji način da ustrajete. Tenis, košarka, odbojka, kuglanje, sve su to izvrsni sportovi i sjajan način da izađete vani, radite nešto i da se krećete.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije