Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što je dobar fitness trening?

Što je dobar fitness trening?

Što je dobar fitness trening?
  • Objavljeno: Utorak, 29.03.2011.
  • Broj pregleda: 2.897
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Za dobar fitness trening potrebno je zadovoljiti pet elemenata. Pobrinite se da tjelovježba uključuje aerobne vježbe, trening snage, istezanje, osnovne vježbe ravnoteže i vježbe za trbuh, zdjelicu i kralježnicu.

Bilo da ste početnik ili pravi fanatik za vježbanje koristite pet osnovnih elemenata fitness treninga kako biste izvukli maksimum iz svoje fizičke aktivnosti.

Aerobne vježbe

Aerobna tjelovježba, također poznata kao kardio trening, temelj je većine programa vježbanja. Aerobna tjelovježba uzrokuje da dišete brže i dublje, što povećava količinu kisika u krvi. Što su bolje vaše aerobne sposobnosti, učinkovitije rade srce, pluća i krvne žile kako bi transportirale kisik kroz tijelo.

Aerobna tjelovježba uključuje bilo koju fizičku aktivnost koja koristi velike grupe mišića i povećava broj otkucaja srca. Pokušajte hodanje, trčanje, biciklizam, plivanje, ples, aerobik u vodi, čak i čišćenje snijega ili usisavanje. Ciljajte na najmanje dva sata i 30 minuta tjedno umjerene aerobne aktivnosti ili jedan sat i 15 minuta tjedno snažne aerobne aktivnost.
 
Trening snage

Trening snage barem dva puta tjedno može pomoći u povećanju čvrstoće kostiju. On također može pomoći u održavanju mišićne mase tijekom mršavljenja.

Većina fitness centra nudi razne sprave za vježbanje, utege i druge alate za trening snage. Ali, ne trebate ulagati u članstvo u teretani ili skupu opremu. Ručni utezi ili plastične boce punjene vodom ili pijeskom mogu biti jako dobre. Pokušajte i trbušnjake, sklekove i čučnjeve.
 
Istezanje

Većina aerobnih treninga i treninga snage uzrokuje stezanje i opuštanje mišića. Istezanje poboljšava opseg pokreta u zglobovima i potiče bolje držanje. Redovito istezanje može čak pomoći smanjiti stres.

Prije nego što se istegnete, zagrijte se hodanjem ili laganim vježbama pet do 10 minuta. U idealnom slučaju, istegnuti se možete bilo kada i bilo gdje. Yoga je, primjerice, odlična za bolju fleksibilnost.

Vježbe za trbuh, zdjelicu i kralježnicu

Mišići u trbuhu, donjem dijelu leđa i zdjelici pomoći će u zaštiti leđa.

Cilj ovih vježbi je da vam omoguće da koristite ​​gornje i donje mišiće tijela učinkovitije. Osim trbušnjaka i sklekova, možete pokušati s raznim vježbama na fitness lopti.

Osnovne vježbe ravnoteže

Ove vježbe mogu vam pomoći u održavanju i poboljšavanju ravnoteže. To je važno jer se ravnoteža pogoršava s godinama, što može dovesti do pada i fraktura. Pokušajte stajati na jednoj nozi kako bi poboljšali svoju ukupnu stabilnost. Aktivnosti kao što je tai chi mogu biti odlične za poboljšanje ravnoteže.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije