Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što je potrebno za gubitak težine?

Što je potrebno za gubitak težine?

Što je potrebno za gubitak težine?
  • Objavljeno: Nedjelja, 15.05.2011.
  • Broj pregleda: 3.964
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako bi izgubili na težini, morate jesti manje kalorija nego što vaše tijelo koristi. Neke namirnice imaju manje ili više kalorija od drugih. Na primjer, namirnice koje sadrže više masnoća i šećera također sadrže više kalorija. Ako jedete više kalorija nego što tijelo sagorijeva, višak kalorija će se pohraniti kao višak masnoće.

Pola kilograma masti je oko 3.500 kalorija. Da bi izgubili pola kilograma masnog tkiva u tjednu, morate jesti 3.500 kalorija manje (to je oko 500 kalorija manje dnevno) ili morate sagorjeti dodatnih 3.500 kalorija. Možete sagorjeti višak kalorija tjelovježbom po izboru.

Najbolji način da izgubite težinu je da jedete manje kalorija i da ste fizički aktivni. Ako izbacite 250 kalorija iz prehrane i vježbanjem sagorite 250 kalorija, gubite do 500 kalorija u  jednom danu. Ako se toga pridržavate 7 dana, možete izgubiti pola kilograma masnog tkiva tjedno.

Mnogi stručnjaci vjeruju da ne bi trebali gubiti više od jednog kilograma tjedno. Gubitak više od jednog kilograma u tjedan dana obično znači da gubite vodu i mišićnu masu umjesto viška masti. Ako to učinite, imat ćete manje energije, pa ćete najvjerojatnije vratiti težinu natrag.

Medicinski stručnjaci iz cijelog svijeta potiču ljude na zdrav pristup mršavljenju. To znači stvaranje razumnih promjena u prehrani i fizičkim aktivnostima. To znači 5 obroka na dan i fizička aktivnost 3 dana u tjednu. To rezultira sporijim, ali zdravijim gubitkom težine. Na taj način sprječavaju nagli povratak kilograma, sagorijevaju masti i izgrađuju mišićnu masu.

Važno je izbjeći izgladnjivanje i mukotrpno, dugotrajno vježbanje. Tijelo je nevjerojatan stroj, s vlastitim sustavom koji će se prilagoditi potrebi kako bi preživjeli. Na primjer, vaše tijelo shvaća da ne uzimate puno hrane i dolazi u stadij gladovanja. Metabolizam se usporava, a vi ne mršavite. Zato često čujete kako se ljudi žale da ništa ne jedu, a kilogrami stoje.

Tjelovježba je bitna za mršavljenje. Da bi vježbanje bilo od koristi kod mršavljenja, potreban je trening od 30 minuta najmanje pet dana tjedno.

Osnovna jednadžba je ono što stalno ponavljamo: više mišićnog tkiva, više kalorija sagorijevate. Mišić je aktivno tkivo, masnoća nije. Dakle, mišić sagorijeva značajan broj kalorija svaki dan za svoje održavanje.

Trčanje
Trčanje je najbolja vježba za sagorijevanje kalorija. Ako trčite 8 km/h možete izgorjeti 986 kalorija u 1 sat.

Rolanje
Jedan sat rolanja može sagorjeti 913 kalorija.

Tae kwon do
To je vježba za cijelo tijelo kojom možete sagorjeti 730 kalorija za jedan sat.

Preskakanje užeta
Može izgorjeti 730 kalorija za jedan sat. Jedan sat može biti previše skakanja, tako da možete za 10 minuta izgorjeti 122 kalorija.

Košarka i nogomet
Prijateljska utakmica može sagorjeti do 584 kalorija na sat.

Plivanje
Plivanje je odlična vježba za cijelo tijelo jer koristi gotovo sve mišiće u tijelu. Gotovo svi potezi će sagorjeti i do 511 kalorija na sat.

Koristite izračun potrošnje kalorija kako bi znali koliko kalorija sagorijevate pojedinom aktivnošću.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije