Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Tajne učinkovitog vježbanja

Tajne učinkovitog vježbanja

Tajne učinkovitog vježbanja
  • Objavljeno: Petak, 26.04.2013.
  • Broj pregleda: 1.747
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Stručnjaci i treneri otkrivaju najbolje savjete i trikove za vježbanje. Redovita tjelovježba brojnim ljudima predstavlja izazov, stoga probajte neke od ovih savjeta pomoću kojih nećete moći zamisliti dan bez vježbanja.

Vježbajte učinkovito

Najbolji svjetski treneri donose 3 savjeta pomoću kojih ćete brzo postići zavidnu razinu kondicije, ali i učvrstiti tijelo:

Vježbe snage - samo 20 minuta dnevno će biti dovoljno da učvrstite cijelo tijelo.

Intervalni trening - u najjednostavnijem obliku intervalni trening predstavlja izmjenjivanje hodanja i trčanja, a možete izmjenjivati bilo koje druge vježbe.

Aerobne vježbe - svaki dan provedite 60 minuta radeći aerobne vježbe niskog intenziteta kao što je hodanje. Također možete povećati intenzitet kada primijetite da ste povećali izdržljivost.

Realni ciljevi

Nemojte žuditi za savršenstvom ili nerealnim ciljevima. Umjesto toga se fokusirajte na ono što možete postići.

Drugim riječima, nemojte se opterećivati ako ne možete otrčati maraton. Počnite polako i povećavajte ciljeve sukladno vašim sposobnostima.

Vježbajte s prijateljima

Pronađite prijatelja ili rođaka kojem vjerujete i s kojim volite provoditi vrijeme. Na taj način ćete se međusobno poticati na usvajanje zdravijih navika.

Vježbajte zajedno i iskoristite svaku priliku za razmjenu iskustva i vještina. Nešto što je vama lagano, drugoj osobi može biti teško. Možda niste na istoj razini kondicije, ali to nije razlog da ne vježbate zajedno.

Uskladite obaveze

Prezauzeti ste za vježbanje? Krajnje je vrijeme da svoje obveze prilagodite vježbanju. Za svakodnevno vježbanje vam je dovoljan samo pod.

Radite vježbe koje će potaknuti rad mišića problematičnih dijelova. Vježbajte onoliko koliko možete i koliko vam vrijeme dozvoljava. Na kraju krajeva, vježbati možete dok gledate televizor, za što vrlo vjerojatno pronalazite vremena.

Budite sretni

Odaberite fizičku aktivnost u kojoj uživate. Ako ne volite podizanje utega, nemojte ići u teretanu. Ako želite biti u prirodi, rolajte, vozite bicikl ili trčite. Ako volite plesanje, plešite svaki dan.

Mogućnosti su bezbrojne, stoga je važno da odaberete fizičku aktivnost u kojoj uživate jer je to jedini način da se vježbanje postane sastavni dio vašeg života.

Odaberite vrijeme vježbanja

Probajte vježbati u onom razdoblju u kojem imate najviše energije. Ako ste jutarnji tip osobe, organizirajte vrijeme da vježbate ujutro. Ako ste energični u večernjim satima, vježbajte tada.

Bez obzira na doba dana, vježbanje povoljno djeluje na vaše zdravlje. Odaberite trenutak kada imate najviše energije i počnite vježbati.

Obratite se stručnjaku

Ovo je naročito važno za početnike. Savjet stručne osobe će vam pomoći da odredite kritične točke na kojima onda možete početi raditi.

Ključno je da vježbe izvodite pravilno jer u protivnom možete naškoditi svome tijelu. Ako niste sigurni kako vježbati niti od kuda početi, svakako se obratite stručnjaku.

Inspirirajte se

Vježbanje je stanje uma. Jedan od odličnih načina da ostanete inspirirani je sudjelovanje u raznim raspravama s osobama koje također vježbaju, kao na primjer forumi.

Ako vas ni to ne inspirira dovoljno, određujte si kratkoročne ciljeve. Na taj način ćete ostati inspirirani i dobit ćete osjećaj kontrole nad vlastitim umom i tijelom.

Budite strpljivi

Ako ćete slijediti ove korake, uvijek postoje dobri i loši dani. Važno je da budete strpljivi i ne odustajete.

Na kraju krajeva, ne vježbate za nekog drugog, nego isključivo za sebe, odnosno svoje fizičko i mentalno zdravlje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije