Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Tjelesno vježbanje trudnica- II.dio

Tjelesno vježbanje trudnica- II.dio

Tjelesno vježbanje trudnica- II.dio
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.03.2009.
  • Broj pregleda: 2.222
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

OPASNOSTI TJELESNOGA VJEŽBANJA U TRUDNOĆI

Kada govorimo o opasnostima tjelesnoga vježbanja na trudnoću tada nemamo puno toga za navesti. Žene koje su zdrave, te imaju normalan tijek trudnoće ne bi se smjele bojati upustiti u bavljenje tjelesnom aktivnošću.

Ipak postoje određene kontraindikacije tjelesnom vježbanju za vrijeme trudnoće. Hammer, Parkins i Parr (2000.) navode da žene koje imaju neke od kardiovaskularnih ili respiratornih bolesti poput dijabetesa, preemklapsije ili koje stalno krvare nakon prvog tromjesječa trudnoće, te koje nose dvije i više beba ne bi trebale tjelesno vježbati. Slična je situacija i s trudnicama koje su već imale nekoliko pobačaja, koje imaju krvarenje na početku trudnoće, anemiju, prekomjenu ili premalenu tjelesnu masu, te žene koje su bile slabo tjelesno aktivne tijekom života.

Jedan od često spominjanih rizika tjelesnog vježbanja u trudnoći jest hipoksija. Hammer, Perkins i Parr ( 2000.) smatraju kako nema opasnosti ako se izbjegava tjelesno vježbanje na nadmorskim visinama višim od 3000 metara, te je isto tako potrebno izbjegavati ronjenje. Larsson i Lindqvist (2005.) smatraju da ne dolazi do hipertermije za vrijeme aktivnosti ako se tjelesno vježba u optimalnim uvjetima.

Na kraju možemo zaključiti da ako je žena zdrava, tijek trudnoće normalan i ako se tjelesno vježba u optimalnim uvjetima, te pod nadzorom trenera u suradnji s doktorom, ne postoji nikakva opasnost po zdravlje trudnice ili djeteta.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije