Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Važnost hidratacije pri tjelesnoj aktivnosti

Važnost hidratacije pri tjelesnoj aktivnosti

Važnost hidratacije pri tjelesnoj aktivnosti
  • Objavljeno: Srijeda, 28.11.2012.
  • Broj pregleda: 782
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Organizam gubi vodu uglavnom putem bubrega kao urin i preko kože kao znoj. Ti gubici ovise o  količini unesene tekućine, prehrani, razni aktivnosti, temperaturi i odjeći. Ravnoteža vode u organizmu se postiže kada se gubici vode nadoknade unosom hrane ili pića i proizvodnjom  metaboličke vode u tijelu.

Dehidracija prilikom tjelesne aktivnosti može se smanjiti ili spriječiti ukoliko  pijemo dovoljne količine pića ili sportskih napitaka tijekom i prije tjelesne aktivnosti, odnosno u situacijama kada znamo da će doći do gubitka vode iz organizma. Sportski napitci osiguravaju tekućinu, elektrolite i ugljikohidrate. Tijekom tjelesne aktivnosti tekućinu treba piti redovito, a učestalost pijenja i količina unesene tekućine ovisit će o mnogim čimbenicima, uključujući intenzitet i trajanje tjelesne aktivnosti, vremenske  uvjete i tjelesne karakteristike pojedinca, uključujući tjelesnu težinu i individualnu sklonost znojenju. U područjima s vrlo vrućom i vlažnom klimom,  sportovi na otvorenom trebali bi se izvoditi u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima kako bi se izbjegli nepotrebni fizički napori tijekom najtoplijeg dijela dana.

Pri tjelesnoj aktivnosti u kratkim vremenskim razdobljima, ili s niskim intenzitetom, voda je sasvim dobar izbor. Međutim, sportski napitci zbog raznolikosti i okusa mogu imati prednost u ovim situacijama. Kada tjelesna aktivnost traje dulje od 30-40 minuta, sportski napitci predstavljaju bolji izbor od vode. Sportska pića sadrže male količine šećera i elektrolite te pomažu  smanjenju neravnoteže vode, minerala i energije  pri tjelesnoj aktivnosti. Ključna prednost je da mogu smanjiti osjećaj napora prilikom tjelesne aktivnosti što vježbanje čini lakšim, a istovremeno znači da će pojedinac vrlo vjerojatno više uživati u vježbanju te da će ta aktivnost trajati duže.

Izvedba prilikom tjelesne aktivnosti obično se smanjuje kada dehidracija prelazi oko 1 do 3% tjelesne težine. Dugotrajno vježbanje u toplijem okruženju uz pojavu dehidracije koja odgovara gubitku od samo 1% tjelesne težine, povećava tjelesnu temperaturu, što je posljedica smanjenog znojenja i smanjenog protoka krvi izazvanog dehidracijom. Gubitak vode za više od 2% pojačan tjelesnom aktivnošću u toplijem okruženju, u raznim testovima je pokazao narušenu izvedbu tjelesne i mentalne izvedbe.

Mala djeca i adolescenti mogu biti u opasnosti od oštećenja kognitivnih funkcija (koncentracija, budnost i kratkoročna memorija) zbog nedovoljne hidratacije.

Od ukupne količine vode koju unesemo u tijelo, 20 do 30% dolazi iz hrane, a 70 do 80% iz svih vrsta pića, ne samo iz čiste vode. Međutim, taj unos se može razlikovati ovisno o vrsti prehrane i individualnom izboru. Iako različita pića pridonose hidrataciji, važno je uzeti u obzir da za razliku od obične vode, pića često sadrže kalorije, a time doprinose dnevnom  kalorijskom unosu.

Više informacija potražite na www.europeanhydrationinstitute.org

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije