Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vježbajte za dobro zdravlje!

Vježbajte za dobro zdravlje!

Vježbajte za dobro zdravlje!
 • Objavljeno: Nedjelja, 04.11.2012.
 • Broj pregleda: 2.424
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Tjelovježba donosi mnoge prednosti. Osim što ćete imati ljepše i vitkije tijelo, tjelovježba će poboljšati raspoloženje, samopouzdanje i povećat će razinu energije. Jedna od najznačajnijih prednosti tjelovježbe je jačanje imuniteta i zaštita od raznih vrsta bolesti. Stručnjaci ističu nekoliko savjeta pomoću kojih ćete više vježbati:

 • uvrstite tjelovježbu u svoju rutinu
 • vježbajte u isto vrijeme svaki dan
 • odaberite tjelovježbu koja odgovara vašem životnom stilu
 • vježbajte s prijateljima
 • postavite određeni cilj
 • vježbajte uz glazbu
 • odaberite tip tjelovježbe koji vas zabavlja
 • snižava krvni tlak

Fizička aktivnost pomaže kod održavanja arterija čistima, sprječava nakupljanje plaka i olakšava protok krvi. Veliki broj istraživanja pokazuje da fizička aktivnost može spriječiti bolesti krvožilnog sustava. Samo tri dana vježbanja tjedno smanjit će rizik od nastanka visokog krvnog tlaka. Također, aktivnosti manjeg intenziteta (vrtlarenje) igraju značajnu ulogu.

Snižava krvni šećer

Nedavno istraživanje je pokazalo da vježbe snage poboljšavaju osjetljivost tijela na inzulin kod osoba koje pokazuju smanjenu osjetljivost na inzulin. Tjelovježba je učinkovita kod metaboličkog sindroma koji predstavlja skupinu metaboličkih poremećaja.

Kontrolira tjelesnu težinu

Tjelovježba sagorijeva kalorije, zbog čega mršavite ili se bar ne debljate. Osobe koje redovito vježbaju imaju niži krvni tlak, zdraviji krvožilni sustav i manji rizik od nastanka metaboličkog sindroma. Prekomjerna tjelesna težina povećava rizik od nastanka dijabetesa, visokog krvnog tlaka, visokog krvnog šećera i srčanih bolesti. Brojna istraživanja su dokazala kako tjelovježba ima dugoročno pozitivan učinak na vaše zdravlje.

Snižava razinu kolesterola

Glavna i najvažnija prednost tjelovježbe jest to da podiže razinu dobrog kolesterola, dok smanjuje ukupnu razinu lošeg kolesterola. Znanstvenici su dokazali da tjelovježba uz zdravu prehranu može značajno povećati razinu dobrog kolesterola, potaknuti mršavljenje i smanjiti razinu triglicerida u krvi.

Regulira srčane otkucaje

Srce aktivnih osoba je toliko jako da može pumpati istu količinu krvi u znatno manjem broju otkucaja, za razliku od osoba koje nisu aktivne. Osobe koje nisu aktivne u jednoj minuti imaju 70 do 75 otkucaja srca, dok osobe koje su aktivne imaju tek 50 otkucaja srca u jednoj minuti. Tjelovježba jača vaše srce, zbog čega će trebati uložiti manji napor za pumpanje iste količine krvi.

Poboljšava raspoloženje

Pozitivan učinak tjelovježbe kojeg ćete osjetiti odmah jest poboljšanje raspoloženja. Znanstvenici su dokazali da čak i umjerena tjelovježba može smanjiti razinu hormona stresa (kortizola). Tjelovježba će potaknuti oslobađanje endorfina, hormona koji potiče dobro raspoloženje, smanjiti razinu anksioznosti i poboljšati učinkovitost, a samo 30 minuta tjelovježbe može biti učinkovito jednako kao i djelovanje antidepresiva.

Oslobađanje od loših navika

Pušači najčešće ne žele prestati pušiti zbog straha od debljanja. Znanstvenici su dokazali da osobe koje započnu s redovitom tjelovježbom znatno lakše prekidaju s tom lošom navikom, a također se udebljaju čak dvostruko manje od osoba koje su prestale pušiti, a da uz to nisu vježbale.

Spašava život

Slaba ili nikakva aktivnost povećava rizik od nastanka raznih vrsta raka, dijabetesa i srčanih bolesti. Znanstvenici ističu da je neaktivnost gotovo jednako štetna kao i pušenje jedne kutije cigareta dnevno.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije