Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vježbanje nije uvijek najbolji izbor

Vježbanje nije uvijek najbolji izbor

Vježbanje nije uvijek najbolji izbor
  • Objavljeno: Subota, 04.08.2012.
  • Broj pregleda: 2.007
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Istina, tjelovježba je važna za zdravlje i izgled, u to nema sumnje. Međutim, postoje situacije kada tjelovježba nije najbolji izbor, odnosno kada ne biste uopće smjeli vježbati.

Kada ste bolesni

Nemojte vježbati kada ste bolesni, čak ni kada je u pitanju samo lagana prehlada. Vježbanje predstavlja dodatan stres imunološkom sustavu, što može produljiti vrijeme ozdravljenja. Vježbanje tijekom razdoblja u kojemu ste bolesni može uzrokovati ozljede jer manje pažnje obraćate na pravilno vježbanje zato što se osjećate loše.

Odmah nakon ozdravljenja

Nemojte požurivati s vježbanjem čim se osjećate malo bolje jer se simptomi bolesti mogu lako vratiti. Međutim, ukoliko ne možete bez vježbanja, odmah nakon ozdravljenja se pobrinite da to bude polagano i oprezno. Vježbajte 50% manjim intenzitetom nego inače.

Kada se trebate opustiti

Bit će dana kada nećete imati volju za tjelovježbom, a trebali biste ipak otići. Međutim, kada ste pod stresom i treba vam malo odmora, nemojte vježbati. Istina je da vježbanje pomaže kod oslobađanja od stresa, ali činjenica je da vam ponekad treba da se najedete i legnete, a to si priuštite s vremena na vrijeme, i to bez grižnje savjesti.

Kada ste ozlijeđeni

Što god da ste ozlijedili, budite sigurni da je potpuno zacijelilo prije nego počnete s tjelovježbom. Čak i mala ozljeda može predstavljati prijetnju. Dopustite svome tijelu da se oporavi i nikako mu nemojte stvarati dodatni stres vježbajući. Stručnjaci ističu kako svaka ozljeda čija bol traje i nakon jednog dana predstavlja prijetnju, te je potrebna pomoć stručnjaka.

Kada nemate kvalitetnu opremu

Kojim god sportom da se bavite, osigurajte si najbolju opremu koju si možete priuštiti. Neki sportovi su skupi, odnosno zahtijevaju opremu koja je skupa i ne može si ju svatko priuštiti. Uvijek obratite pažnju na obuću koju nosite. Neka bude kvalitetna i odgovara potrebama stopala.

Kada ste mamurni

Svakako razmislite više puta prije nego krenete vježbati mamurni. Alkohol vas dehidrira, stoga u organizam unosite potrebnu količinu vode. Ako ste još uvijek pod utjecajem alkohola, pametnije bi bilo da se otrijeznite nego da odete vježbati.

Kada ste trudni

Tijekom trudnoće vježbajte umjereno i dok god se osjećate dobro. Nekim ženama je u razdoblju trudnoće vježbanje u potpunosti zabranjeno, stoga se svakako posavjetujte sa svojim liječnikom. Ukoliko ste se odlučili na vježbanje tijekom trudnoće, neka to budu lagane šetnje ili se upišite u neki od programa gdje stručna osoba vodi trudnice kroz satove treninga.

Nakon poroda

Nakon poroda trebate čekati barem 6 tjedana prije početka vježbanja, a ako ste imali carski rez, trebate čekati 12 tjedana. Nakon što razdoblje mirovanja prođe, počnite s umjerenom tjelovježbom i potražite savjet stručnjaka.

Što kada nemate motivacije za vježbanje?

U tom trenutku je važno da se sjetite svega što vas motivira na vježbanje, prisjetite se svojih ciljeva i odredite iz kojeg razloga trenutno nemate motivaciju. Budite iskreni prema sebi. Ukoliko uopće nemate motivacije, možda je vaš program vježbanja dosadan pa potražite nešto drugo.

Na kraju krajeva sjetite se samo koliko puta vam se nije dalo vježbati i ipak otišli, a na kraju vam je uvijek bilo drago jer ste se osjećali bolje!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije