Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vježbanje prema menstrualnom ciklusu

Vježbanje prema menstrualnom ciklusu

Vježbanje prema menstrualnom ciklusu
  • Objavljeno: Subota, 20.12.2014.
  • Broj pregleda: 348
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vježbanje prilagođavate obvezama, poslu i druženjima s prijateljima. No, vrlo vjerojatno ste zaboravili da vježbanje trebate prilagođavati i menstrualnom ciklusu.

Stručnjaci ističu da žene svoje treninge trebaju prilagoditi hormonalnim promjenama koje se događaju iz tjedna u tjedan.

Istraživanja su pokazala da se ženino tijelo iz tjedna u tjedan mijenja. Kako bismo omogućili tijelu da funkcionira bez stresa, potrebno je prilagoditi se njegovim promjenama.

Tako ćete se jedan tjedan osjećati poletnima i bez problema ćete odraditi i najintenzivniji trening, a već drugi tjedan ćete htjeti samo ležati i ljenčariti.

1. faza (7 do 10 dana)

Treninzi: aerobne vježbe, grupni fitnes, bilo što novo.

Nakon samog završetka menstruacije ćete osjećati lagani pad energije. No, u idućih nekoliko dana će vaše tijelo početi pojačano proizvoditi estrogen i doći će do ovulacije.

Estrogen povećava razinu energije. Možda nećete biti maksimalnoj razini energije, ali ćete je imati sasvim dovoljno za treninge jačeg intenziteta.

2. faza (3 do 4 dana)

Treninzi: intervalni treninzi visokog intenziteta, pliometrijski treninzi.

U ovih nekoliko dana će doći do ovulacije. Razina estrogena se dramatično povećava, a testosteron ga prati u stopu.

Ovo je najbolje vrijeme za treninge visokog intenziteta. Ako planirate započeti s vježbanjem, ovo su najbolji dani jer je energija na zavidnoj razini.

4. faza (10 do 12 dana)

Treninzi: treninzi snage, sporiji treninzi.

Na početku ove faze ćete možda osjećati kako imate puno energije. To tako i treba biti jer to znači da ste zdravi.

No, kako će 4. faza odmicati, tako će se smanjivati razina estrogena i progesterona. Tada ćete primijetiti postupno padanje energije. Radite treninge koji su usporeni i orijentirani na vježbe snage.

5. faza (3 do 5 dana)

Treninzi: hodanje, joga

Ovo je tjedan kada ćete dobiti menstruaciju. Razina estrogena i progesterona naglo pada, zbog čega će padati i razina energije.

Češće ćete se osjećati umornima. Ovo nisu dani za treninge visokog intenziteta. Lagane i duge šetnje i manje zahtjevne joga poze će biti savršeni za ovu fazu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije