Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vježbe snage i stabilnosti trupa

Vježbe snage i stabilnosti trupa

Vježbe snage i stabilnosti trupa
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 4.125
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uvod

U prošlom broju opisane su vježbe snage i stabilnosti s ciljem prevencije padova kod starije populacije. Rekvizit koji se koristi u takvim programima, osobito kad je posrijedi ravnoteža ili stabilnost, je ravnotežni kružić ili ravnotežna ploča. Sada ćemo se usredotočiti na kralježnicu, koja sudjeluje u održavanju ravnoteže i prevenciji padova, ali njezina uloga mnogo je šira i važnija: podupire trup i glavu, štiti leđnu moždinu, daje uporište korijenima živaca, aktivno sudjeluje u pojedinom pokretu i kretanju u prostoru. Bez pravilne funkcije kralježnice i trupa, svi, pa i najjednostavniji pokreti, bili bi otežani ili čak nemogući. U takvim situacijama velika je vjerojatnost pojave sekundarnih posljedica, kao što su pretilost i slaba cirkulacija. Razlog oko četvrtine svih posjeta ortopedskim ambulantama je bol u križima ili donjem stražnjem dijelu trupa. A kolike su gospodarske i socijalne posljedice za društvo, govore pokazatelji da približno polovicu zahtjeva za invalidsku mirovinu podnose osobe koje pate od takvih problema, koji su nedvojbeno posljedica moderna načina života.

Vježbe koje slijede namijenjene su poboljšanju pokretljivosti trupa. Kreće se od jednostavnijih vježbi, s manjim brojem ponavljanja i manjim brojem serija, a s vremenom prelazi na složenije vježbe, veće amplitude gibanja, veći broj ponavljanja i serija. Preporučljivo je vježbanje navedenim rekvizitom 2 do 3 puta tjedno, a iskusniji mogu i više puta. Svaka pojava boli znak je da nešto ne radimo kako treba.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije