Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Yoga daruje zdravlje

Yoga daruje zdravlje

Yoga daruje zdravlje
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 5.844
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Za kralježnicu bez bolova

Joga, suprotno još uvijek čestom preduvjerenju, nije nikakva ekstravagantna fakirska disciplina, nikakvo dubiozno iscjeliteljstvo, niti alternativa. Svjetska zdravstvena orga-nizacija (WHO) službeno je već odavno priznaje kao jedan od znanstveno verificiranih zdravstvenih i terapijskih sustava, a suvremene joga škole posvjedočit će da im sve više polaznika dolazi po savjetu svojih liječnika koji su shvatili istinske terapijske, a prije svega preventivne vrijednosti ovog sustava vježbanja. Među najizrazitija djelovanja joge ubrajaju se djelovanja na kralježnicu, cirkulaciju, krvožilni sustav i posebno krvni tlak, no isto tako i na "manje važne" aspekte zdravlja i tijela, poput mršavljenja, tena i sl.

"Mladost se mjeri elastičnošću kralježnice". Ova poznata jogijska izreka možda najbolje odražava važnost koju vježbe za kralježnicu imaju u održavanju i unapređenju zdravlja i dugovječnosti. Stoga je i niz jogijskih vježbi usmjeren na jačanje muskulature koja drži upravo kralježnicu. Prije rođenja i u prvim godinama života diskovi kralježnice prehranjuju se putem krvnih žila. Nakon četvrte godine života te krvne žile zakržljaju i nestanu, a nakon toga međukralježni se disk prehranjuje samo difuzijom pri čemu je vrlo važno kako se opterećuje disk pri različitim položajima tijela. Izgradnja i razgradnja građevnih elemenata diska u normalnim su prilikama uravnoteženi. Loše opskrbljene stanice diska stvaraju slabu osnovnu tvar te vlakna loše kvalitete i u premaloj količini.

Jasno je, dakle, koliko umjerene jogijske vježbe s ravnomjernim smjenama opterećenja i rasterećenja mogu blagotvorno djelovati na zdravlje diskova, a time i kompletne kralježnice.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije