Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Yoga - ravnoteža duha i tijela

Yoga - ravnoteža duha i tijela

Yoga - ravnoteža duha i tijela
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 23.03.2009.
  • Broj pregleda: 2.001
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Yoga - ravnoteža duha i tijela

Yoga, koja je preživjela više tisuća godina i nadživjela mnoge oblike rekreacije, sve je popularnija, pa gotovo i nema fitness studija ili wellness centra koji ne nudi neki od njezinih mnogobrojnih sustava i tehnika.

No, yoga je mnogo više od pukog sredstva za održavanje psihofizičke kondicije putem tjelesnih vježbi te vježbi disanja i opuštanja. Ona nas uči da se s dužnim poštovanjem i s mnogo ljubavi odnosimo prema vlastitom tijelu i duhu te nam omogućava ponovni kontakt sa samim sobom.

Yoga, više od 3500 godina staro učenje utemeljeno u indijskoj povijesti i filozofiji, predstavlja kompleksni sustav koji ujedinjuje tjelesne vježbe, tehnike disanja te vježbe pročišćavanja, meditacije i opuštanja.

Izraz yoga složenica je sastavljena od dviju riječi na starom indijskom jeziku sanskrtu: yuj, što znači sjediniti, i ghan, što se prevodi kao upotpunjavanje. U skladu sa svojim izvornim značenjem, osnovna svrha yoge je ujedinjavanje, stapanje i harmoniziranje tijela, psihe i duše. Upravo stoga, dakle, zahvaljujući svojem cjelovitom pristupu, yoga je pogodna za sve ljude, bez obzira na godine života i trenutačnu psihofizičku kondiciju.

Iako postoje mnogi sustavi i tehnike yoge, našem, zapadnjačkom stilu života najprimjerenija je Hatha yoga. Hatha yoga najpoznatiji je i temeljni sustav koji obuhvaća dvjestotinjak asana, tjelesnih položaja te vježbi disanja, koncentracije i meditacije kojima je cilj potaknuti protok životne energije i postići unutarnju ravnotežu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije