Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako do željene trudnoće?

Kako do željene trudnoće?

Kako do željene trudnoće?
  • Objavljeno: Utorak, 21.02.2012.
  • Broj pregleda: 3.480
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ovulacija kao pojam podrazumijeva oslobađanje jedne ili više jajnih stanica iz jajnika i smatra se plodnim razdobljem ciklusa žene. Svaki mjesec u jajnicima sazrijeva nekoliko jajnih stanica, a obično jedna izlazi u jajovod stoga održavanje odnosa u vrijeme ovulacije pridonosi uspjehu oplodnje.

Luteinizirajući hormon (LH) je hormon hipofize koji svojim djelovanjem izaziva sazrijevanje jajne stanice i ovulaciju.

Tijekom menstrualnog cikusa, izlučuje se vrlo mala količina luteinizirajućeg hormona, ali u sredini ciklusa dolazi do naglog porasta njegove koncentracije. Ovaj porast nazvan "LH-pik" pokrenuti će ovulaciju u roku od 24 do 36 sati, a jajna stanica je oplodiva tijekom 12 do 24 sata nakon njenog oslobađanja. Upravo ovo razdoblje je najpogodnije za začeće. Dakle, vjerojatnost začeća je najveća tijekom 24 do 36 sati koji slijede nekon "LH-pika".

PRIMATIME - test za dokazivanje ovulacije otkriva upravo ovaj porast LH koji prethodi ovulaciji te na taj način pomaže otkrivanju plodnih dana u ciklusu žene. Testiranje se vrši iz urina u bilo koje doba dana. Pouzdanost testa je viša od  99% , a jednostavan način rukovanja čini ga pristupačnim svakoj ženi.

Svaka kutija testa sadrži sve što je potrebno da bi se izvelo testiranje:

  • 5 test pločica pojedinačno pakiranih  u aluminijske folije zajedno sa kapaljkom za urin
  • 5 čašica za prikupljanje urina
  • detaljno opisanu uputu za primjenu


Kada započeti testiranje?

Trajanje menstrualnog ciklusa je broj dana od prvog dana prethodne do prvog dana sljedeće mjesečnice. Ako je trajanje ciklusa nepravilno, treba računati prema najkraćem od svih ciklusa u zadnja 3 mjeseca. Točan dan početka testiranja određuje se prema detaljno opisanoj tablici u uputi pakiranja Primatime testa.


Trajanje ciklusa


Dan ciklusa kada treba početi s testom

21 dan

22 dana

23 dana

24 dana

25 dana

26 dana

27 dana

28 dana

29 dana

30 dana

5. dan

6. dan

7. dan

8. dan

9. dan

10. dan

11. dan

12. dan

13. dan

14. dan

31 dan

32 dana

33 dana

34 dana

35 dana

36 dana

37 dana

38 dana

39 dana

40 dana

15. dan

16. dan

17. dan

18. dan

19. dan

20. dan

21. dan

22. dan

23. dan

24. dan


>
Primjer: Kod ciklusa koji traje 26 dana, tablica pokazuje da je potrebno početi sa testom 10. dan ciklusa (brojivši od prvog dana mjesečnice). Ako je ciklus kraći od 21 dan ili duži od 40 dana, potrebno je savjetovati se sa liječnikom.

Postupak je potrebno provesti prema uputama u pakiranju. Očitavanje rezultata testiranja provodi se nakon 3 do 5 minuta također prema priloženim uputama.

Kako prepoznati LH-pik?

U slučaju da je rezultat testa pozitivan, možete zaključiti da je LH- pik u tijeku. Porast koncentracije LH traje 1 do 3 dana.

Vjerojatnost ovulacije najveća je od 24 do 36 sati nakon početka porasta koncentracije LH. Da biste povećali vjerojatnost začeća preporučuje se imati spolne odnose tijekom dva dana koji slijede nakon otkrivenog LH- pika.

Do kada provoditi testiranje?

Testiranje  možete prekinuti čim dobijete pozitivan rezultat. Neiskorištene test pločice mogu se sačuvati za sljedeći ciklus, što je prednost pojedinačnog pakiranja Primatime testova. Također postoji mogućnost da Vam zatreba još jedna kutija, jer utvrđivanje ovulacije ponekad može trajati i 6 do 10 dana.

Negativni rezultat tj. neotkrivanje LH-pika može se tumačiti  kao tehička greška pri izvođenju testa (testiranje izvedeno prerano ili prekasno), preniska koncentracija LH da bi se mogla detektirati ili izostanak porasta koncentracije LH.

U ovakvim slučajevima najbolje je ponoviti testiranje u sljedećem ciklusu, te u slučaju istih rezultata nikako ne  zaključivati prerano, već potražiti savjet liječnika.

Nakon primjene PRIMATIME testa za dokazivanje ovulacije, preporučujemo:

PRIMASTICK -  in vitro test za dokazivanje trudnoće iznimne osjetljivosti, koji omogućuje detekciju hCG-a u urinu  pri koncentraciji od 25 mlU/ml. Zahvaljujući visokoj osjetljivosti testa trudnoća se može odrediti već od prvog dana izostanka mjesečnice, a rezultat se nakon samog testiranja može očitati već nakon 3 do 5 minuta. Primastick je pouzdan preko 99% i  pogodan je za testiranje u bilo koje doba dana.

PrimaStick

Propharma d.o.o.

Slovenska 1
10000 Zagreb
01 37 57 460

www.propharma.hr

Komentari

Najnovije

Najčitanije