Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako se vaši organi mijenjaju tijekom trudnoće?

Kako se vaši organi mijenjaju tijekom trudnoće?

Kako se vaši organi mijenjaju tijekom trudnoće?
  • Objavljeno: Petak, 12.06.2015.
  • Broj pregleda: 566
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Fiziološke i anatomske promjene organa tijekom trudnoće su neizbježne. Svaka promjena je uzrokovana rastom fetusa i hormonalnim promjenama.

Organski sustavi koji su najviše podložni promjenama tijekom trudnoće su:

  • kardiovaskularni sustav
  • bubrezi
  • respiratorni sustav
  • probavni sustav
  • jetra

Kardiovaskularni sustav

Volumen krvi se dramatično povećava od 6. do 8. tjedna trudnoće, a svoj maksimum doseže od 32. do 34. tjedna trudnoće. Volumen plazme se povećava za 40 do 50%, a masa eritrocita za 20 do 30%. Dolazi do manjka koncentracije hemoglobina, zbog čega je ključno povećati unos željeza i folne kiseline kako bi se razina hemoglobina vratila u normalu (12g/dl).

Srce mijenja svoj položaj i veličinu. Povećavaju se obje klijetke, dijafragma se pomiče gore i uzrokuje pomicanje srca ulijevo i naprijed.

Krvni tlak se, ako je u pitanju potpuno zdrava trudnoća, nikada ne povećava. Zapravo, trudnice će češće osjetiti lagani pad dijastoličkog krvnog tlaka.

Bubrezi

Bubrezi prolaze kroz najznačajnije anatomske promjene. Cjelokupni gornji mokraćni sustav se povećava, a glavni uzročnik je opstrukcija uretre na samom početku zdjelice do proširenja maternice. Rast gornjeg mokraćnog sustava je uzrokovan i povećanjem razine progesterona. Ove anatomske promjene mogu trajati i do 6 tjedana nakon poroda.

Respiratorni sustav

Hormonalne promjene uzrokuju naticanje stjenki respiratornog sustava. Može doći do kronične začepljenosti nosa, promjene glasa i infekcija gornjeg dišnog sustava. Podizanje dijafragme za oko 4 centimetra uzrokuje smanjenje kapaciteta pluća. Potreba za kisikom se konstantno povećava, barem za 20%. Tijekom poroda se potreba za kisikom može povećati za čak 60%.

Probavni sustav

Povećanje maternice može uzrokovati lagano pomicanje želudca i slijepog crijeva. Želudac zauzima okomiti položaj, umjesto vodoravni. To može uzrokovati  vraćanje želučanog sadržaja u gornji dio probavnog sustava.

Jetra

Tijekom trudnoće dolazi do fizioloških promjena jetre. Smanjuje se ukupna razina proteina, naročito albumina. Razina alkalnih fosfata se također povećava, i to za 2 do 4 puta.

Komentari

Najnovije

Najčitanije