Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Uklonite alergene iz sluznice nosa na potpuno prirodan i siguran način

Uklonite alergene iz sluznice nosa na potpuno prirodan i siguran način

Uklonite alergene iz sluznice nosa na potpuno prirodan i siguran način
 • Objavljeno: Četvrtak, 27.02.2014.
 • Broj pregleda: 159
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Alergije su bolesti modernog doba i sve veći broj svjetske populacije pati od različitih oblika alergija. Pretpostavlja se da su alergijske bolesti zahvatile gotovo jednu četvrtinu stanovništva, od čega su većina djeca. Alergije je početkom 20. stoljeća prvi uočio austrijski pedijatar  Clemens von Pirquet, koji je kod nekih svojih pacijenata otkrio specifične reakcije na određene podražaje iz okoline kao što su prašina, pelud i hrana. 

Alergija su zapravo prejake reakcije ljudskog tijela na različite čimbenike iz okoliša koje inače tijelo ne bi trebalo prepoznati kao štetne, a te čimbenike nazivamo alergenima. Kad dođe u kontakt s alergenima, tijelo alergične osobe se pokušava štiti kao da je riječ o štetnim tvarima poput virusa i bakterija te stvara antitijela. Dakle imunološki sustav alergične osobe pogrešno shvaća da su tvari iz uobičajenog okoliša štetne i počinje se braniti.

Najčešći oblik alergija su alergije dišnog sustava kao što su alergijski rinitis i astma.

Alergijski rinitis i astma uzrokovane su preosjetljivošću organizma na tvari iz okoliša koje u tijelo ulaze putem dišnog sustava odnosno zrakom.  Ovisno o alergenima koji uzrokuju alergijske bolesti  alergijski rinitis i astma mogu biti sezonski - najčešće uzrokovani peludima ili cjelogodišnji - uzrokovani grinjama, prašinom, kućnim životinjama itd.

Kako prepoznati alergijsku reakciju ?

Vrlo često su simptomi alergijske reakcije vrlo slični simptomima obične prehlade ili gripe.  I u slučaju alergije i prehlade oboljela osoba vrlo često ima simptome poput: začepljenog nosa, kihanja, suzenja očiju, curenja nosa,  a ono što razlikuje alergiju od prehlade je jak svrbež u području nosa koji je vrlo karakterističan za alergiju dok se kod prehlade i gripe kao popratni simptomi javljaju  kašalj i povišena tjelesna temperatura.

Ukoliko primijetite dužu začepljenost nosa,  curenje i svrbež nosa i očiju te intenzivno kihanje, vjerojatno vaše tijelo reagira na alergene kroz gornje dišne putove i radi se o rinitisu. Ako pak imate suhi kašalj i otežano disanje uz povremene napadaje gušenja, riječ je o reakciji donjih dišnih putova.

Kako ublažiti simptome alergije?

Iz palete EMSER proizvoda za nos vrlo učinkoviti i pogodni za ublažavanje alergijskih reakcija:

Emser® tuš za nos NASANITA &  Emser® sol za ispiranje nosa:


 

Ispiranjem nosne šupljine vlaži  se sluznica nosa i čisti se nosna šupljina. Ispiranje glavne nosne šupljine provodi se u sljedećim situacijama:

 • Akutne i kronične upale nosa i sinusa
 • Suhi nos, kraste u nosu
 • Alergija na pelud, alergija na kućnu prašinu
 • Jaka onečišćenja prašinom i prljavštinom
 • Sklonost hrkanju zbog katara
 • Oporavak nakon operativnih zahvata u području nosa i sinusa
 • Prevencija prehlade

Emser proizvodi za nos mogu se koristiti kod alergija da bi se sa sluznice uklonili alergeni i citokini što dovodi do smanjenja simptoma i smanjenja potrebe za farmakološkom terapijom te poboljšanja kvalitete života.

Iako ispiranje nosa nije novost, većina ljudi nije ni svjesna koliko ta metoda može doprinijeti očuvanju zdravlja. Ispiranje nosa će vam zasigurno i preporučiti i vaš liječnik, naročito ako imate problema sa sinusima ili pak alergijama.
Ispiranje nosa je puno više od samog ovlaživanja sluznice iako je i ono uvelike dobrodošlo. Kod ispiranja, voda čisti sve nečistoće, a nakon ispiranja je prisutan osjećaj disanja "punim plućima".

Prednosti ispiranja nosa

 • Za intenzivno mehaničko čišćenje nosne šupljine od sluzi i krasti, patogenih bakterija i virusa
 • Kod akutnih i kroničnih upala sinusa
 • Za prevenciju prehlade i/ili ublažavanje simptoma ukoliko je prehlada već prisutna
 • Za poboljšanje mukocilijarnog transporta kod prehlada.
 • Ublažavanje ili čak potpuno sprječavanje alergija jer se sa sluznice uklanjaju alergeni i citokini što dovodi do smanjenja potrebe za farmakološkom terapijom te poboljšanje kvalitete života
 • Kod suhog nosa i krasta u nosu
 • Ublažavanje hrkanja zbog katara
 • Bolja prohodnost nosa
 • Mogućnost dubljeg i opuštenijeg disanja

U Vašoj najbližoj ljekarni portažite i Emser® sprej za nos  & Emser® kapi za nos 

SIGURNA, BRZA I UČINKOVITA pomoć za otvaranje začepljenog nosa za DJECU i odrasle!


Više informacija o EMSER (Siemens &Co, BadEms, Njemačka ) proizvodima potražite na adresi www.propharma.hr odnosno kod ekskluzivnog zastupnika za EMSER proizvode u Republici Hrvatskoj.

 

Komentari

Najnovije

Najčitanije