Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Rajčica kao hrana i lijek

Rajčica kao hrana i lijek

Rajčica kao hrana i lijek
  • Objavljeno: Srijeda, 01.04.2009.
  • Broj pregleda: 23.660
  • prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zbog svoje energetske, hranljive i ljekovite vrijednosti, rajčica je postala redovna salata, hrana i preljev. Pored toga, rajčica pomaže u sprečavanju i liječenju mnogih bolesti.

Rajčica je porijeklom iz Srednje Amerike, a u Europu je donesena poslije kolonizacije Amerike. U početku se koristila kao ukrasno bilje i na nju se gledalo sa sumnjom, jer se mislilo da je otrovna. Od 18. stoljeća koristi se u zemljama Europe, a najviše ga u prehrani koriste Talijani i mediteranski narodi.

Provjerite 10 razloga zbog kojih volimo sok od rajčice!

Razlikujemo sljedeće vrste rajčice: goveđe srce, kruškasta rajčica, rajčica bez sjemenki, sitna rajčica (u grozdu), žuta rajčica, zelena rajčica. Rajčica je sezonsko povrće (svibanj - listopad), ali se na našim tržnicama može naći tokom cijele godine, prije svega zahvaljujući plastenicima i staklenicima. U novije vrijeme dosta se i uvozi iz primorskih zemalja.

Sastav

Rajčica raste kao stabljika sa crvenim plodovima okruglastog oblika. Ima malo kalorija, a dosta hranljivih sastojaka:

  • bjelančevine
  • beta-karoten
  • biljna vlakna
  • biljne masti
  • vitamin A
  • vitamine B
  • vitamin C
  • vitamin D
  • vitamin K
  • željezo
  • zeaksantin
  • likopen
  • kalij
  • kalcij
  • karotenoid
  • lutein
  • magnezij
  • mineralne soli
  • natrij
  • proteine
  • ugljikohidrati
  • kofeinsku kiselinu
  • klorogensku kiselinu
  • ferulinsku kiselinu
  • flavonoid
  • fosfor

Pored toga, rajčica u manjim količinama sadrži: bakar, mangan, bor i kobalt.

Korištenje

Rajčica se u prehrani koristi sirova (kao salata...), kuhan (juha ili varivo), pržena, kao pire ili kao dodatak kuhanim jelima. Sve više se koriste sok od paradajza, konzervirani paradajz (u flašama), kašasti paradajz, kečap za preljeve i sosove. U toku zime se koristi paradajz konzerviran na razne načine. Rajčica se preporučuje za jačanje obrambenog sustava organizma, ali i za dijetalnu prehranu zbog toga što je hranljiva, a niskokalorična. Za liječenje čireva, bubuljica i nekih kožnih oboljenja kriške rajčice se koriste se kao obloge za bolno mjesto.

Provjerite kako rajčice štite srce!

Djelovanje

Rajčica u sebi sadrži dosta ljekovitih materija, ima antioksidantsko i antiseptičko djelovanje, čistač je organizma i diuretik. Dokazano je da veoma povoljno djeluje u borbi protiv sljedećih bolesti:

  • alergija
  • anemija
  • artritis
  • astma
  • bolesti srca i krvnih žila
  • bolesti zuba, usne šupljine i ždrijela
  • bronhitis
  • giht
  • ekcem
  • impotencija
  • imunodeficijencija
  • istegnuća mišića i ligamenata
  • katarakta oka
  • liječenje raka
  • makularna degeneracija
  • migrena
  • neplodnost
  • opekotine od sunca
  • osteoporoza
  • osteoartritis
  • povišeni kolesterol
  • prehlade i gripa
  • kožne bolesti
  • katar crijeva i želuca
  • reguliranje krvnog pritiska
  • reguliranje varenja
  • reguliranje prekomjerne težine
  • reumatoidni artritis
  • sinusitis
  • sprečavanje raka prostate
  • uganuća
  • umor i iscrpljenost
  • hemoroidi
  • herpes
  • hipertireoza
  • čirevi i bubuljice
  • šećerna bolest

Način djelovanja

Ispitivanjima je utvrđeno da ovo povrće ima jako antioksidantsko i antiseptičko djelovanje. Paradajz je povrće koji se gaji i koristi u velikim količinama u gotovo svim zemljama sveta, a pomaže u očuvanju zdravlja. Pored toga što povoljno djeluje na organizam, treba voditi računa i o tome da se uzimanje rajčice ne preporučuje za pojedine bolesti, kao i da postoje osobe koje su i alergične na rajčicu, pa se rajčica njima ne preporučuje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije