Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Atopijski dermatitis - što možete učiniti?

Atopijski dermatitis - što možete učiniti?

Atopijski dermatitis - što možete učiniti?
  • Objavljeno: Utorak, 12.11.2013.
  • Broj pregleda: 343
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Atopijski dermatitis kronična je upalna bolest kože koja se javlja kod osoba sklonih atopiji, a karakterizira ga izbijanje ekcema praćenog svrbežom kože, koja je trajno zahvaćena kserozom (suhoćom).  Često se javlja kod novorođenčadi i najčešće pogađa djecu, ali se može nastaviti i u zreloj dobi. Učestalost pojave u stalnom je porastu, posebno u industrijaliziranim zemljama, što je postalo zabrinjavajuće za javno zdravstvo.

Atopijski dermatitis je kombinacija složenih upalnih mehanizama i nepravilnosti u funkcioniranju epidermalne barijere, zbog čega dolazi do smanjenog hidratiziranja rožnatog sloja, što se manifestira suhoćom kože. Funkcija epidermalne barijere poremećena je zbog anomalija nekih enzima te međustaničnog cementa, posebno slobodnih masnih kiselina i ceramida.

Liječenje je dugotrajno i uključuje pravilnu njegu kože, prepoznavanje i izbjegavanje čimbenika pogoršanja ekcema te terapiju lijekovima u slučaju akutnih pogoršanja ekcema. Terapija akutnih pogoršanja ekcema uključuje lokalnu protuupalnu terapiju (lokalnu kortiksoteroidnu terapiju ili lokalnu terapiju imunomodulatorima) te u težim slučajevima bolesti fototerapiju, sistemnu protuupalnu terapiju i drugo.

Emolijensi se smatraju svakodnevnom standardnom terapijom za atopijski dermatitis. Mnogobrojne studije su potvrdile učinkovitost emolijensa u obnavljanju funkcije zaštitne barijere kože, a također i u ublažavanju simptoma atopijskog dermatitisa, kao što su suhoća kože i svrbež. Dermatološki laboratoriji A-Derma od 1994. razvijaju emolijense koji odgovaraju na specifične potrebe bolesnika s atopijskim dermatitisom. Exomega proizvodi, formulirani na osnovi ekstrakta izdanaka Rhéalba® zobi, imaju protuupalno i imunoregulacijsko djelovanje, te su potpuno sigurni za primjenu jer ne sadrže mjerljive proteine. Sadrže Filaxérin® (kompleks koji se sastoji od 10-HDA i omega 6 masnih kiselina) i vitamin B3, koji rekonstruiraju i jačaju zaštitnu barijeru kože.

Odabir emolijensa

Pri odabiru proizvoda za njegu atopične i vrlo suhe kože bolesnik se može odlučiti za osnovni emolijens ili za emolijens nove generacije, koji nije samo pomoćna terapija, već ima i djelovanje usmjereno na osnovni patološki proces.

Prva odlika koju bi takav emolijens nove generacije trebao imati je učinkovitost, što znači da obnavlja zaštitnu barijeru kože i ima umirujuće i protuupalno djelovanje. Druga odlika, ali ne manje važna, je sigurnost jer je riječ o proizvodima koji se svakodnevno, nekoliko godina, u velikim količinama nanose na kožu koja ima oštećenu funkciju barijere. I na kraju bolesnik mora biti zadovoljan teksturom proizvoda koja se lako nanosi, jednostavno razmazuje i dobro upija.

Upravo Exomega D.E.F.I. (Device for Exclusive Formula Integrity) proizvodi pružaju odgovor na sve potrebe atopične i vrlo suhe kože.

Patentirani sustav potpuno hermetičkog zatvaranja

Kad koža ne vrši svoju ulogu zaštitne barijere, postaje previše propusna za tvari iz okoline, a tako i za kozmetičke proizvode koji se na nju nanose. Budući da bolesnici s atopijskim dermatitisom koriste velike količine emolijensa, Dermatološki laboratoriji A-Derma  uspjeli su osmisliti najučinkovitiju i ujedno najsigurniju formulu na tržištu emolijensa: A-Derma Exomega D.E.F.I proizvode (emolijentna krema i emolijentni balzam). Da bi to postigli, koristili su jedinstvenu tehnologiju proizvodnje sterilne kozmetike koju je razvila i patentirala sama tvrtka Pierre Fabre. Ova tehnologija omogućuje proizvodnju sterilnih formula koje ne sadrže konzervanse ni tvari koje djeluju kao konzervansi, a D.E.F.I patentirani sustav potpuno hermetičkog zatvaranja jamči "savršeno čistu", sterilnu, formulu tijekom cijelog vremena uporabe.

Bliskom suradnjom razvojnih i proizvodnih postrojenja Laboratoriji A-Derma uspjeli su zadržati samo najvažnije sastojke iz postojećih Exomega formula, uključujući i tri djelatne tvari: ekstrakt izdanaka Rhealba® zobi, Filaxerine® i vitamin B3. Usvajanjem tehnologije sterilne kozmetike Exomega D.E.F.I emolijentna krema i Exomega D.E.F.I emolijentni balzam  postaju prvi sterilni emolijensi s 0% konzervansa i tvari koje djeluju kao konzervansi dozvoljeni od ANSM*, a koje koriste pojedini proizvođači kozmetičkih proizvoda.

Danas je tehnologija sterilne kozmetike pravi izbor  za nadomještanje konzervansa, a tvrtka Pierre Fabre sama je vlasnik stručnosti. Exomega D.E.F.I u potpunosti odgovara potrebama i očekivanja bolesnika s atopičnom kožom.

*Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé (Nacionalna agencija za sigurnost medicinskih i zdravstvenih proizvoda)

OKTAL PHARMA d.o.o.
Utinjska 40, 10020 Zagreb
tel: +385 1 6595 765
fax: +385 1 6595 700
www.oktal-pharma.hr
www.vasezdravlje.com

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije