Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Jesu li vam oči suhe?

Jesu li vam oči suhe?

Jesu li vam oči suhe?
 • Objavljeno: Četvrtak, 17.07.2014.
 • Broj pregleda: 49
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Naše oči imaju prirodni, ovlažujući štit na svojoj površini koji nazivamo suzni film.

Suzni film formiraju produkti više različitih žlijezda koje su dio suznog aparata.

Ima različite uloge; od hidratacije i podmazivanja očne površine, ispiranja prašine i drugih ostataka iz oka do sprječavanja ulaska i širenja mikroorganizama.

Osim očuvanja zdravlja očiju, suzni film održava i oštrinu vida jer je prva površina kroz koju prolaze i lome se zrake svjetlosti.

Naše oči, poput kože ili kose, su svakodnevno izložene nepovoljnim utjecajima iz okoline koji uzrokuju dehidraciju te dovode do osjećaja suhoće i neugode.

Riječ je o poremećaju suznog filma koji dovodi do osjećaja suhoće oka, jednog od vodećih oftalmoloških problema srednje i starije životne dobi, koji se zbog utjecaja okoline i načina života, sve češće javlja i u mlađoj dobi. Vodeći simptomi suhoga oka su: peckanje, grebanje, iritacija, crvenilo, suhoća, svrbež, pojačano suzenje, osjetljivost na svjetlost te sekret. Osim simptoma vezanih neposredno uz oko, sindrom suhog oka ima izravan utjecaj i na kvalitetu života pa tako velik broj pacijenata navodi opći umor, smanjenu koncentraciju, pojačanu razdražljivost i učestale glavobolje.

Najčešći uzroci

 • starenje - 75 posto stanovništva starijeg od 65 godina pati od sindroma suhog oka
 • spol - hormonske promjene kod žena tijekom trudnoće, dojenja, menstruacije ili menopauze
 • bolesti - reumatoidni artritis, šećerna bolest, astma, bolesti štitnjače, glaukom...
 • lijekovi - protiv depresije, povišenog tlaka, za kontracepciju
 • kontaktne leće - hlapljenje suza iz očiju uzrokuje nelagodu prilikom nošenja i jače stvaranje proteinskih naslaga na lećama
 • okruženje - dim, fluorescentno svjetlo, klimatizirani prostor, centralno grijanje i vjetar izrazito povećavaju hlapljenje suza
 • računala - pri dugotrajnom i koncentriranom radu za računalom zaboravljamo treptati, pa suze hlape, a oči se više suše operativni zahvati ili ozljede na oku - suho oko često se javlja kao nuspojava.
 • operativni zahvati ili ozljede na oku - suho oko često se javlja kao nuspojava.
 • alergijski konjuktivitis -  pojačano ispiranje alergena umjetnim suzama olakšava simptome alergije
 • laserska korekcija dioptrije - privremeno suho oko

Osnovu terapije čine umjetne suze, koje služe kao nadomjestak prirodnim suzama, stvarajući  zaštitni sloj koji hlapi sporije od vlastitih suza, a uz to smanjuju trenje vjeđa prilikom treptanja i pomažu pri cijeljenju sitnih oštećenja stanica površine oka. Ukratko, služe za zaštitu, vlaženje i podmazivanje.

Umjetne suze bi trebale imati sljedeće osobine: formiranje stabilnog suznog filma, ugoda za oko, sterilnosti netoksičnost, tj. što veća sličnost s prirodnim suzama. Način upotrebe je vrlo jednostavan - kapaju se nekoliko puta na dan u donju spojničnu vrećicu (važno je paziti da vrh bočice ne dodiruje površinu oka). Bitno je da kapi nemaju konzervans koji dolazi u kontakt sa očima.

Blink® contacts i Blink® intensive su umjetne suze koje sadrže pri­rodni fotosenzibilni konzervans OcuPure koji se pod utjecajem svjetla razlaže na prirodne sastojke suza te ne dolazi u kontakt sa okom. Vrlo su učinkovite, a istodobno blage za oko, pa se mogu kapati više puta na dan, prema potrebi. Mogu se koristiti uz sve vrste kontaktnih leća, a prije uporabe nije potrebno skidati leće.

Novost na tržištu su Blink® intensive monodoze koje ne sadrže konzervanse, u praktičnom pakiranju od 20 ampula.

Komentari

Najnovije

Najčitanije