Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

OCT - Pregled koji spašava vid

OCT - Pregled koji spašava vid

OCT - Pregled koji spašava vid
  • Objavljeno: Petak, 09.04.2010.
  • Broj pregleda: 8.420
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Među očnim bolestima postoje neke koje mogu dovesti do značajnog smanjenja vidne oštrine, a time i kvalitete života, kao i one koje ukoliko se na vrijeme ne otkriju i liječe, mogu dovesti do sljepoće.

U prosjeku oko 4% stanovništva izloženo je pojavi glaukoma, bolesti povišenog očnog tlaka, koja, ako se ne otkrije na vrijeme ili ne liječi, kontinuirano oštećuje vidni živac, sužava vidno polje te može dovesti do potpunog gubitka vida. Ovoj bolesti podložne su osobe koje u obitelji imaju već nekoga tko boluje od glaukoma (zelena mrena), kao i osobe iznad 40. godine života, ali nije rijetkost da se glaukom javlja već u najranijoj životnoj dobi, u adolescenciji, a ponekad čak i prilikom rođenja.

Spomenut ćemo dva najčešća oblika glaukoma: glaukom otvorenog kuta od kojega oboli gotovo 90% bolesnika, te glaukom zatvorenog kuta koji je ipak nešto rjeđi. Ne treba zaboraviti niti druge oblike glaukoma koji se javljaju sa starenjem, a posljedica su nekih drugih bolesti organizma, bilo očnih bolesti (maturna očna mrena, dijabetička retinopatija, začepljenje očne vene kao posljedica ljuštenja kapsule očne leće itd.), bilo drugih bolesti kao što su cirkulacijski poremećaji organizma koji čine predispoziciju za oštećenje vidnog živca. Većinom je bolest bezbolna i bez simptoma. Kad nastupe simptomi kao što je suženje vidnog polja i pad vidne oštrine, u pravilu se već radi o bolesti koja je uznapredovala.

Danas postoji loš običaj da se odlazi na pregled optičaru kada primijetimo pad vidne oštrine. Svako smanjenje vidne oštrine neka Vas zabrine! Potrebno je javiti se oftalmologu koji će jednostavnim pregledom u vrlo kratkom roku utvrditi bolujete li od glaukoma ili ne. Glaukomska obrada uključuje mjerenje očnog tlaka, pregled očnog kuta i očne pozadine, ispitivanje vidnog polja te OCT. Naglašavamo modernu pretragu OCT koja pokazuje promjene u strukturi vidnog živca i sloja nervnih niti. To su promjene koje bolesnik još ne uočava, a koje mu mogu ukazati na pojavu glaukoma i potrebu za pravovremenim liječenjem. Pretraga je potpuno bezbolna i izvodi se jednostavno. Popularno se pretraga naziva očni CT, jer radi slojevno snimanje mrežnice i vidnog živca, a za razliku od kompjuterizirane tomografije, nema nikakvog zračenja.

Sa starenjem, najčešće iznad 60. godine života, javlja se bolest područja centralnog vida (žute pjege) gdje degenerativne promjene dovode do oštećenja osjetljivih slojeva mrežnice: pigmentnog lista i nervnih stanica, pa bolesnik uočava tamnu mrlju koja ga prati kako god pokrene oko - kod čitanja, jela ili gledanja TV - mrlja je uvijek pred okom. Kako bolest napreduje, mrlja se povećava, a vidna oštrina se sve više smanjuje. Dolazi do iskrivljenja ravnih linija i to je trenutak kada se bolesnik obično javlja na pregled. Postoje dva oblika bolesti - suha forma, kod koje se poduzima uglavnom preventiva korištenjem vitamina, minerala i zdrave prehrane, budući da antioksidansi koji se nalaze u njima sprječavaju slobodne radikale koji su posrednici u procesu starenja. Drugi se oblik zove vlažna forma makularne degeneracije kod kojeg je potrebno primijeniti liječenje lijekovima koji se uštrcaju u očnu jabučicu, a čija je funkcija sušenje novostvorenih nepoželjnih krvnih žila i zaustavljanje krvarenja. Liječenje ovog oblika makularne degeneracije može se provesti, ovisno o situaciji kod bolesnika, primjenom i nekih drugih lijekova te tzv. fotodinamskom terapijom.

OCT i kod ove bolesti otkriva poremećaje u području žute pjege pa je korisno oruđe u pravovremenom liječenju bolesnika. Osim ove moderne dijagnostike, još su važnije redovite posjete oftalmologu - iznad 40. godine života jednom godišnje, a ako je bolest već dijagnosticirana, tada barem svaka 3 mjeseca ili prema uputi liječnika oftalmologa.

Iako i glaukom i senilna makularna degeneracija mogu značajno umanjiti vidnu oštrinu i ugroziti zdravlje oka, redovnim kontrolama kod oftalmologa moguće je izbjeći katastrofalne posljedice po vid.

Ponosni smo što imamo veliko iskustvo u dijagnostici i liječenju glaukoma i makularne degeneracije najmodernijom opremom.

Komentari

Najnovije

Najčitanije