Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Simptom suhog oka i zimske radosti

Simptom suhog oka i zimske radosti

Simptom suhog oka i zimske radosti
  • Objavljeno: Utorak, 16.12.2014.
  • Broj pregleda: 240
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zima je na vratima, uplaćuju se aranžmani za skijanja, a zimska odjeća već je obješena u ormarima.

Sve je spremno za zimske radosti! No, ne zaboravite da u vrijeme kad se godišnja doba izmjenjuju temperaturne razlike osciliraju i po nekoliko desetaka stupnjeva u razmaku od 24 do 48 sati. Dok pripremate zimske kape i šalove ne zaboravite pripremiti i svoje tijelo na nadolazeće promjene u temperaturi i klimi općenito.

Znanstvenici već neko vrijeme utvrđuju povezanost klimatskih i meteoroloških promjena s različitim bolestima koje se javljaju kod ljudi.

Tako je do sada utvrđena povezanost meteoroloških promjena s različitim alergijama, bolestima dišnog sustava kao što su npr. bronhitis ili astma, zatim sa bolestima srca i krvožilnog sustava, duševnim poremećajima, reumatskim bolestima i na kraju, ništa manje važno, s očnim bolestima ili smetnjama koje temperaturna promjena vrlo često može uzrokovati.

Jedan od vrlo učestalih problema s očima koji se javlja i u zimsko doba je simptom suhog oka.

Ovaj poremećaj pokriva široku lepezu smetnji koje se protežu od povremenih i blagih do teških upala oka koje su opasne po vid i funkciju oka.

Ukoliko primijetite umor u očima nakon čitanja ili duljeg rada, ako su vam oči crvene i smetnje su izraženije zimi kad su oči izložene suhom zraku koji nastaje uslijed zagrijavanja prostorija, ili zbog naglih temperaturnih razlika prilikom izlaska na otvoreni prostor, te ako učestalo osjećate peckanje u očima, svakako biste trebali rezervirati termin za pregled kod oftalmologa.

No i sami se možete pobrinuti da izbjegnete situacije koje će nadražiti suho oko:

  • izbjegavajte boravak u prostorijama u kojima je zrak suh odnosno zadimljen
  • izbjegavajte jači vjetar, ventilacijski zrak i prašinu
  • postavite ekran računala ispod razine pogleda tako da vam oko na ekran gleda prema dolje jer  je oko u tom položaju polu zatvoreno.
  • nosite sunčane ili dioptrijske naočale koje imaju veći okvir koji prati zakrivljenost lica što znatno smanjuje izloženost oka vjetru ili suncu.

Ukoliko patite od suhog oka, umjetne suze neizostavan su dio vaše terapije.

Umjetne suze su nadomjestak za prirodne, povećavajući njihov volumen. Ne mogu "izliječiti" suho oko ali ublažavajući simptome preveniraju moguće komplikacije i oštećenja oka.

Preporučuje se ukapavanje umjetnih suza prije stanja za koja pacijent zna da mu smetaju (izlazak na hladan zrak, vjetar, dim, gledanje TV-a i sl.).

U slučaju da umjetne suze počinju izazivati iritaciju pri ukapavanju, treba provjeriti sastav, posebno na konzervans. Preporuka su kapi s prirodnim konzervansom  ili bez konzervansa.

Umjetne suze na površini oka stvaraju zaštitni sloj koji hlapi sporije od vlastitih suza, a uz to smanjuju trenje vjeđa prilikom treptanja i pomažu pri cijeljenju sitnih oštećenja stanica površine oka. Ukratko, služe za zaštitu, vlaženje i podmazivanje. 
Umjetnih suza ima mnogo vrsta, a razlikuju se po učinkovitosti, vrsti konzervansa i cijeni.

Blink contacts kapi služe za trenutno osvježenje suhih i umornih očiju. Posebno su prikladne kod kontaktnih leća jer omogućuju ugodnije nošenje.

Blink intensive su zaštitne kapi za oči posebno formulirane da štite i ovlažuju nadražene, suhe i umorne oči. Pruža dugotrajnu zaštitu i ublažavanje simptoma, bez zamućenja vida prilikom uporabe.

Blink contacts i Blink intensive kapi za oči sadrže konzervans OcuPure. Izložen svjetlosti, Ocupure se razlaže na prirodne sastojke suza - vodu i natrij-klorid, pa nema dodatne iritacije oka koja se javlja kod drugih vrsta kapi za oči koje imaju kemijske konzervanse.

Novo u ponudi su Blink intesive monodoze, praktično pakiranje s 20 ampula, bez konzervansa.

Blink contacts i Blink intensive kapi za oči jednostavne su za uporabu i izuzetno učinkovite, a zbog blagog sastava i činjenice da nemaju konzervansa mogu se kapati i nekoliko puta na dan, po potrebi. Mogu se koristiti uza sve vrste kontaktnih leća, a prije upotrebe nije potrebno skidati leće.

Komentari

Najnovije

Najčitanije