Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što oči otkrivaju o vašem zdravlju?

Što oči otkrivaju o vašem zdravlju?

Što oči otkrivaju o vašem zdravlju?
  • Objavljeno: Petak, 09.09.2016.
  • Broj pregleda: 664
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Primijetili ste promjenu na očima, zamućen vid ili promjenu boje bjeloočnica? Donosimo vam najčešće promjene očiju koje mogu ukazivati na određeni zdravstveni problem.

Mutan vid

Nagli i dramatičan gubitak vida može biti znak problema s protokom krvi u oku ili mozgu. Odlazak liječniku može spriječiti ozbiljne probleme, čak i spasiti život.

Ako se vaš vid brzo oporavlja, to bi moglo biti upozorenje za nadolazeći moždani udar ili početak migrene.

Ispupčene oči

Gravesovu bolest uzrokuje pojačana funkcija štitnjače, što može dovesti do ispupčenja očiju.

Gravesova bolest također može izazvati proljev, gubitak težine i tremor ruku. Lijekovi mogu pomoći kontrolirati količinu hormona koje štitnjača proizvodi, ali to neće izliječiti osnovu bolesti - i ne može smanjiti ispupčenje očiju.

Provjerite 5 razloga zbog kojih dobivamo bore oko očiju!

Zamagljen vid

To može biti znak dijabetesa. Ako se ispravno ne liječi, možete doći do dijabetičke retinopatije (kada sićušne krvne žile u očima propuštaju krv i druge tekućine). Možete imati zamagljen vid i teško vidjeti noću. Liječnici mogu riješiti problem. To može utjecati na vaš periferni vid, ali može spasiti centralni vid.

Bjelkasti prsten oko rožnice

Ovo stanje naziva se gerontokson ili arcus senilis, a radi se o taloženju sitnih kapljica masti u stromu rožnice. Ako ste stariji, ne morate brinuti jer je to uobičajena pojava u starijoj dobi. Ali, ako ste mlađi od 40, to bi mogao biti znak opasno visokog kolesterola.

Spušteni kapci

To može biti simptom miastenije gravis koja napada vaš imunološki sustav i može oslabiti mišiće. To utječe na oči, lice i vratne mišiće, te može stvoriti probleme sa žvakanjem, gutanjem i govorom. Liječnici mogu filtrirati krv i tako olakšati simptome, ali ne zadugo. U teškim slučajevima potrebno je napraviti kirurški zahvat.

Žućkaste bjeloočnice

Ako vaša koža i oči poprime žutu boju, imate žuticu. To znači da imate problema s jetrom koja proizvodi višak bilirubina, a ova pojava se javlja kada je jetra upaljena ili oštećena. Loša prehrana, rak, infekcije i kronični alkoholizam mogu oštetiti jetru. Liječenje kreće od promjene načina života, a može završiti transplantacijom jetre.

Saznajte što oblik očiju govori o vama!

Trzaji kapaka

Ova pojava je česta i gotovo uvijek bezopasna. Može biti povezana s alkoholom, umorom, konzumacijom kofeina ili pušenjem. U iznimno rijetkim slučajevima, može biti znak problema živčanog sustava, kao što je multipla skleroza. No, na ozbiljnost problema upućuju i drugi simptomi kao što su poteškoće pri hodanju, govoru i odlasku na zahod.

Noćno sljepilo

Ako imate problema s vidom u mračnijem okruženju, vjerojatno trebate naočale ili bi to mogao biti znak starenja. Međutim, noćno sljepilo nije uobičajeno među mlađim ljudima. Obično znači nedostatak vitamina A, što je karakteristično za siromašne zemlje. Vitamin A se nalazi u slatkom krumpiru, govedini, špinatu, mrkvi i bundevi.

Komentari

Najnovije

Najčitanije