Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što trebate znati o laserskoj operaciji oka?

Što trebate znati o laserskoj operaciji oka?

Što trebate znati o laserskoj operaciji oka?
  • Objavljeno: Nedjelja, 10.04.2016.
  • Broj pregleda: 392
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Laserskom operacijom oka se poboljšavaju sposobnosti očiju i uklanja se potreba za nošenjem kontaktnih leća ili naočala. Ako razmišljate o laserskoj operaciji oka, svakako se trebate upoznati s osnovnim činjenicama.

Dobro razmislite o laserskoj operaciji

Prije nego se odlučite za operaciju, dobro razmislite o svojim ciljevima jer ćete s posljedicama operacije živjeti čitav život. Veliki broj osoba i dalje mora nositi naočale ili leće. Upravo zbog toga je važno dobro se upoznati s oftalmologom i posavjetovati se o svemu što vas zanima.

Morate znati svoju dioptriju

Što je vaša dioptrija veća, to je veća vjerojatnost da će se postupak morati nakon nekog vremena ponavljati. Posavjetujte se s liječnikom o tome koje su vjerojatnosti ponavljanja zahvata.

Saznajte smijete li na operaciju

Laserska operacija oka nije za svakoga. Osobe čije su oči jako suhe ili boluju od određenih bolesti rožnice ne bi smjele ići na operaciju oka.

Provjerite što trebate znati o suhoći očiju!

Upoznajte se sa čitavim postupkom

S liječnikom pričajte o svim detaljima postupka. Tijekom operacije ćete biti budni pa ne želite nikakva neugodna iznenađenja.

Raspitajte se o vjerojatnosti uspješnosti operacije

Nakon laserske operacije oka većina ljudi osjeća poboljšanje i potreba za nošenjem naočala i kontaktnih leća prestaje. Nitko vam ne može garantirati da će vid nakon operacije biti besprijekoran. Zbog toga je vrlo važno raspitati se o svemu što vas čeka.

Upoznajte se s rizicima

Laserska operacija oka je na kraju krajeva operacija. Postoji rizik od nastanka niza komplikacija a to su najčešće premalo ispravljanje rožnice, prejako ispravljanje rožnice, oštećenje rožnice, upale i različite infekcije.

Saznajte zašto vam oko titra!

Upoznajte se s ograničenjima

Laserska operacija oka se koristi za ispravljanje kratkovidnosti i astigmatizma. Neće spriječiti potrebu za naočalama kasnije u životu, odnosno u trećoj životnoj dobi. Postoji vjerojatnost da će se postupak morati ponoviti i da ćete nakon operacije morati, u nekim situacijama kao što je čitanje, ipak nositi naočale.

Upoznajte se s njegom nakon operacije

Trebate se upoznati s osnovnim pravilima njege nakon laserske operacije. Lijekovi koje ćete koristiti dramatično utječu na zacjeljivanje rožnice pa je vrlo važno koristiti ih pravilno. S liječnikom porazgovarajte o svim mjerama opreza kojih se trebate pridržavati nakon samog zahvata.

Upoznajte se s alternativnim metodama

Pitajte liječnika je li laserska operacija najbolje rješenje za vaš problem. Možda bi za vas bilo bolje nastaviti nositi naočale ili leće. Zapamtite da laserska operacija kod nekih osoba može dati izvanredne rezultate a kod nekih gotovo nikakve.

Komentari

Najnovije

Najčitanije